Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken invigdes festligt

Plusgrader och ett lätt duggande regn till trots var det igår dags att inviga årets julbock.
Radioprofilen Titti Schultz fick i år den äran.
– En bock och så jag, det är precis som på jobbet, konstaterade hon.

Men det var en rejält nervös Titti Schultz som med skakiga knän klättrade upp på plattformen varifrån hon skulle tala. Och det var inte bara höjden som skrämde henne.

Att prata i radio inför närmare en miljon lyssnare är inget mot att stå upp och tala inför ett torg fullt av Gävlebor.

– Jag vet ju att man aldrig blir profet i sin egen hemstad.

Pressen minskade inte heller efter att förra årets invigare Fredrik Sträng klättrade upp på bockens huvud. Titti övervägde ett tag om hon kunde flyga luftballong men nöjde sig sedan med att göra det hon anses vara bäst på – att tala.

Hon berättade bland annat om den gång hon själv blev vittne till en bockbränning. 2001 när en amerikan på besök fick för sig att tända eld på den. Då fick hon också se Gävlebornas stora engagemang för sin halmbock.

– Då reste sig Gävleborna som en man, sprang ikapp, brottade ned honom och satte sig på honom tills polisen kom.

Konferencieren Eje Berglund ville att Gävleborna i år skulle agera minst lika resolut om någon skulle försöka hitta på ett liknande och påminde om att det finns en brandsläckare vid varje ben.

Men till Arbetarbladet medgav i alla fall Titti Schultz att hon tycker att bocken SKA brinna för att överleva som fenomen. Men helst först efter jul.

Bockinvigningen avslutades sedan traditionsenligt med ett både öron- och ögonbedövande fyrverkeri.