Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bocken utsatt för attentat

Under natten mot annandagen försökte en okänd person tända eld på den världsberömda julbocken i Gävle.

 

Det var strax innan klockan halv tre natten mot annandagen som en ansvarstagande medborgare såg att det brann i ena foten på julbocken. Personen hoppade över staketet och slet tag i en av de brandsläckare som står bredvid bocken och fick stopp på branden.Elden hann inte sprida sig speciellt långt utan kunde begränsas till ett område på 20 gånger 20 centimeter.

Händelsen rubriceras som försök till grov skadegörelse.

Till skillnad från 2006 och 2007 är bocken i år inte impregnerad med flamskyddsmedel. Medlet anses göra den mörkare och fulare. Bevakning och brandsläckare är i stället vapnet mot eldattacker.

Sett över åren har kan Gävles berömda julprydnad se tillbaka på en svedd historia. Redan första året, 1966, gick den upp i rök. Sedan dess har den utsatts för skadegörelse, bränder och blev vid ett tillfälle påkörd av en raggarbil. Tolv gånger har den skonats, dock ibland med viss åverkan.

Årets bock kan bli den trettonde som överlever.