Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bockens halmstrå i topp


Det man griper efter i nödens stund!
Kulturhuvudstadsdrömmen hade precis gått i kras när det kom ett bud från Nobelprisfestligheterna. En amerikansk pristagare önskade se julbocken i Gävle men hade inte tid att åka hit. Och vips var Gävle kommuns informationschef på plats med en bit halm från den äkta bocken som gåva. Och Gävles rykte var räddat, åtminstone som turiststad. Klen tröst, men dock tröst, denna officiella kulturskymningsvecka.Glad jul! Gatukonstnärerna som uttrycker sig i delikata pärlplattor har slagit till i Gävle igen. Det var ett tag sen sist. Men de vet vad de gör. Sitter busig offentlig utsmyckning på Arbetarbladets egen port kan recensenterna förstås omöjligen missa den. Tolv kassettbandsfigurer i fräcka färger tornar upp sig och sprider liksom äkta barnaglädje i köphysterisk tid.
Bra skådespelare, stor röst, intensiv närvaro. Denna sångerska vräker ut hjärta och smärta i en ny kabaré om Edith Piaf. Spelas av Skottes Musikteater i gasklockorna.Invånarna i Axmarbruk har genom Hyttföreningen köpt sin egen by, rapporterades i veckan. De vill ta hand om och bevara en anrik kulturmiljö. Stort engagemang är fint. Men vi kommer ihåg hur samma förening censurerade en konstutställning i Axmarbruks slottspark förra året. Konstnären Kiki Larssons hängande lakan i konstverket ”Laundry day” beordrades ned. Sånt vill vi inte veta av igen, begrips.Ett Gävlehotell har kallat in två lokala graffitimålare för att göra en väggmålning ovanför bassängen i hotellets relaxavdelning. Coolt! Lite av konststad är vi i alla fall.


En högskoleprofessor i Gävle föreslår i en debattartikel att Friskis & Svettis ska få Gävle kommuns kulturpris. Jaha, få se nu, med den ordningen borde Le Clézio vinna Guldbollen nästa gång.America Vera-Zavala (1), Esa Toivonen (2), Alice i Underlandet (3), Jonas Hassen Khemiri (4), Hedvig Ulfsparre (5).