Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker och Gävlepraliner

Annons

Gammal choklad säljs förhoppningsvis inte i nytt omslagspapper. Men med gamla böcker går det alldeles utmärkt. Det brukar kallas återutgivning, och handla om berömda verk i nyutgåva.

Däremot har jag aldrig hört talas om ”relaunch” förut. Åtminstone inte i Sverige. Åtminstone inte i bokvärlden, möjligen när det gäller dataspel i utvidgade versioner.

Men en relaunch har vi att vänta i dagarna. Av en roman som svårligen kan kallas klassiker.

Det har inte gått mer än ett år sedan den kom ut första gången och den hör inte till sin tids stora litterära händelser om man säger (enligt min recension i Arbetarbladet en förvirrad men välmenande thriller).

Nu kommer den ut igen. Under stort ståhej. En uppfinningsrik PR-byrå kallar till ”relaunch” för Anna-Sofia Winroths ”Gudarnas föda – den som dödar”. Tilldragelsen sker på Operakällaren av alla ställen. Kulturredaktionen har fått inte mindre än tre inbjudningar, per brev, per mejl, per telefon, till denna pånyttfödelse inkluderande sötsaksbuffé. En sällan skådad lanseringskampanj.

Anledningen sägs vara att Winroth fått kontrakt med ett riktigt förlag, och en redaktör som omarbetat texten. Detta sedan ”Gudarnas föda” vunnit ett internationellt matbokspris. Förra gången stod författaren själv för utgivningen.

Chokladentreprenören Anna-Sofia Winroth från Gävle, skaparen av Gefle Chocolaterie, vet hur en slipsten med kakaoglasyr ska dras.

Bodil Juggas

Annons