Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änglar räddade från Da Vinci-kodens förbannelse

/

Annons

De mesiga skyddsänglar som har prackats på oss får nu ge vika för vampyrernas tronföljare i populärkulturen: Onda halvänglar, resultatet av parning mellan änglar och människor.

Danielle Trussonis ”Angelologi – änglarnas tecken” har spåtts bli den nya ”Da Vinci koden”, även om hennes avtryck ännu är minimalt jämfört med Dan Browns. Skillnaden mellan Dan Brown och Danielle Trussoni är att den senare är en begåvad prosaförfattare, kritikerhyllad för en memoar om att växa upp med en far traumatiserad av Vietnam-kriget.

I Bibeln nämns kortfattat nefilim, avkomman till änglar som har parat sig med de vackraste människodöttrarna. Onda änglar är inte okontroversiellt i den amerikanska kulturen, så Trussoni garderar sig med att låta dessa halvänglar vara förvridna kopior av de himmelska anfäderna. Romanen kastar läsaren in i kriget som pågår mellan dessa onda änglar och angelologer, ängelexperter som har vigt sina liv till att bekämpa mänsklighetens fiender. Nefilim har drabbats av en smitta som får deras vingar att förtvina och kroppar att åldras, och musiken från en uråldrig lyra kan hela dem igen. Kampen står mellan angelologer och nefilim för att först ta kontroll över instrumentet.

Danielle Trussoni kan sin religion och är en litterär författare i en trashig thrillergenre, en Umberto Eco 2.0. Vilket också gör mig skeptisk till att ”Angelologi” kommer att finnas i var mans hand. Hon har försökt att skriva litteratur och inte flygplatsförströelse.

Mer läsning

Annons