Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyraren Rolf Blomberg

/
  • STRAPATSRIKT LIV. Rolf Blomberg var, med biografiförfattarens formulering, ”Folkhemmets äventyrare”. Boken återupplivar minnet av en av förra seklets mest säregna svenskar.
  • PAPPA ÄVENTYR. Rolf Blomberg tillsammans med sonen Anders.

Äventyret kliade i forskningsluffaren Rolf Blomberg. Han hörde dess sirensång ända hem till Stocksund, Sverige, där han växte upp på folkhemsfartygets övre däck. Äventyret lockade, och Rolf Blomberg svarade dess rop.

Annons

Under läsningen av Walter Repos biografi om Blomberg, som författaren kallar ”Folkhemmets äventyrare” i titeln, skapas en bild av resan, äventyret och det outforskade som en drog, ett heroin av att alltid vara på väg. I späd ålder ger sig Rolf Blomberg ut i världen, till en början med en lust att se sig om, vidga sina vyer, men med tiden också driven av en solidaritet med de människor och platser som han besökte.

När utrikesminister Carl Bildt uttalar sig om de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien, spelar han på de Tintin-fördomar som finns om äventyraren med journalistik som förevändning (i detta fall en horribelt använd stereotyp). För Rolf Blomberg var det dock äventyret som ledde till journalistiken, inte tvärt om. Artiklar, filmer, föredrag och böcker blev försörjningen, en fattig finansiering av det svarta hål som slukade pengar. Äventyr är inte gratis.

Hans första bok, ”Underliga människor och underliga djur”, kom ut 1936, och den sista, ”Tropisk utsikt”, 40 år senare. Under dessa fyra decennier byggdes bilden av svensken som lämnade det trygga hemlandet för strapatser i djungeln. Han gjorde allt, från att samla sällsynta djurarter till forskningen – och dessutom upptäcka ett par nya – till att skattleta inkaguld i bergsmassivet Llanganati i Ecuador. Med tiden blev han människorätts- och miljökämpe. Men den äventyrsmall som den svenska läsande allmänheten pressat in honom i skar sig mot den nyanserade världsbild som hans resor gav.

Ett av bokens mest intressanta kapitel skildrar hur Socialdemokraterna tog till sig överklassonen Blomberg. I denna folkbildningstid var det Rolf Blomberg, genom artiklar, böcker och föredrag, som skulle öppna folkhemmets dörrar inför den stora vida världen. Han var äventyrets poster boy i Sverige, en exotisk krydda i den grå gröten.

Det som ger biografin driv är emellertid inte strapatser i djungeln, utan det psykologiska porträtt som växer fram. Rolf Blomberg får mig att tänka på huvudpersonen i Joshua Ferris roman ”Tillståndet”, som drabbas av en okänd sjukdom som får hans ben att ta ofrivilliga, milslånga vandringar. Hans liv slås i spillror, så även Rolf Blombergs, om och om igen. Äktenskapen avlöser varandra, tropiska sjukdomar härjar hans kropp, ekonomin kraschar.

”Den som lever det sköna liv jag lever – ett liv som jag absolut inte skulle vilja utbyta mot något annat! – får naturligtvis också betala ett pris för detta”, säger han själv i bokens inledande citat.

Walter Repo tacklar frågan om vad som drev honom från olika vinklar, och den ingång som jag fäster mig vid är Blombergs egenformulerade tanke om kontraster, där det obekväma livet i ”dy och lera, i oländiga urskogar” får civilisationens bäddade säng att hägra. Mot slutet av livet, när han levde som en turistattraktion i en lägenhet i Ecuador, hade han en hemlängtande, idyllisk bild av Sverige. Men det är bara en del av en större helhet, och något riktigt svar på vad det var som drev denna forskningsluffare ges inte – kanske finns inte heller något sådant svar.

”Folkhemmets äventyrare” återupplivar minnet av en av förra seklets mest säregna svenskar. Walter Repo reser i sin huvudpersons fotspår, citerar ymnigt ur hans brev och anteckningar, intervjuar hans barn … Han är en rutinerad reportageskribent, även om hans prosa stundtals har en Yoda-känsla i meningsbyggnaden. Ingen som läser boken kan tvivla på författarens fascination, engagemang och, viktigast av allt, respekt för sitt ämne. Han frammanar en värld där äventyret fortfarande fanns där ute.

ny bok BOK

Mer läsning

Annons