Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bad book

/

Polishjältar brukar visserligen inte ha mycket till privatliv. Men den här gången blir kommissarie Alan Banks mer än vanligt personligt indragen i ett fall. Hans eget hem blir brottsplats och hans dotter gisslan.

Annons

Det händer i ”Bad boy”, en ny roman i den engelska deckarförfattaren Peter Robinsons framgångsrika serie från ett lantligt Yorkshire där traktens gangsterkung lever bekvämt tillbakalutad som godsägare, på säkert avstånd från sina knarkkurirer.

Titelns ”dåliga pojke” är en välklädd, rik akademiker som Banks 24-åriga dotter faller för. Det var dumt. För killen visar sig vara en lynnig kokainist som krossar kommissariens cd-omslag i mattan och beordrar tjejen till spisen.

Författaren gör ett intressant porträtt av den här överklasslyngeln som dealar knark på klubbarna, och han demonstrerar hur den kriminella näringskedjan fungerar. Moraliska dilemman kan ses som ett centralt tema – har man rätt att bryta mot lagen för att rädda en närstående?

Men annars är ”Bad boy” Robinsons sämsta hittills. Den känns enkelspårig, i jämförelse med tidigare intrikata intriger och lite sliten, som Banks själv. En statusuppdatering för trogna följare.

Mer läsning

Annons