Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bannerhed – igen

/

Annons

Det kan tyckas pressande att skriva vidare efter att ha fått både Augustpriset och nu även Borås Tidnings debutantpris för sin första roman. Men Tomas Bannerhed känner sig glad och styrkt.

På torsdagskvällen fick han ta emot debutantpriset på 100 000 kronor för sin roman ”Korparna”. Romanen, som kom för snart ett år sedan handlar om en pojkes uppväxt i ett småländskt småbrukarhem i sönderfall. Fadern plågas till galenskap av det tröstlösa slitet. Ändå vill han överföra det på sonen som finner sin fristad i naturen, bland fåglarna.

Boråsjuryn prisar en roman ”som med tyngd och trovärdighet rör sig över gränsen mellan yttre och inre landskap och med sagoton och saklighet öppnar sig mot en nära historia där utvecklingens offer ännu är oräknade.”

– Jag blev uppriktigt förvånad och fantastiskt glad. Det här är ju en jury som bara ser till litterär kvalitet, när det gäller Augustpriset finns det ju ändå ett litet kommersiellt inslag. Det är två jättefina priser som har helt olika juryer och det är en fantastisk bekräftelse.

Hur går du vidare?

– Det gäller kanske att hitta ett helt nytt ämne, outforskat för min egen del. Jag tror det är viktigt att hitta något att gå i gång på, något som väcker nyfikenheten.

Vad betyder priserna för ditt skrivande?

– Jag känner mig stärkt, jag har fått så mycket beröm för språket och för den konstnärliga gestaltningen. Kanske, kanske, kan det innebära att jag kan lita mer på mitt eget litterära omdöme och våga gå min egen väg.

– Och om jag nu skriver en bok till behöver den inte bli någon succé, däremot kanske den får betydelse för mig, i min utveckling som författare.

Mer läsning

Annons