Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokfest för bläddrare

Det såldes en och annan bok i Gävle i går. Men rusning, nä, det var förr i världen. Inte ens mitt under lunchen behövde man trängas runt reaborden.

Annons

Det kändes väl lite avslaget.

Men samtidigt väldigt avspänt.

Folk tog sig tid och bläddrade nyfiket.

Intresset verkade relativt jämnt utspritt mellan barnböcker, skönlitteratur, fakta och receptsamlingar. Framför fyndhyllan med Strindbergs samlade verk fanns gott om plats. Men andra världskriget lockar visst alltid lite extra.

Många passar på att köpa böcker om saker de har tänkte intressera sig mer för sen när de får tid nån gång. Eller böcker avsedda som framtida presenter, om brorsans och syrrans favoritintresse. Som akvarellmålning, arkitektur, motorcyklar eller art noveau.

Allt sånt som är mycket lockande att bläddra i.

Själv bläddrade jag i "Handbook for hippies". Trevlig. Köpte inte.

Samt en bilderbok med posters från independentfilmer. Trevlig. Köpte inte.

Och Vilgot Sjömans memoarer. Jättetrevlig. Köpte inte.

Men jag köpte faktiskt en bok till slut. Den innehöll fem meter illustrerad kronologisk världshistoria. Där kan man snacka om mycket att titta och fingra på. Den går till och med att svepa in sig i.

Jag vägde också en trivsam dvd-box med brittisk drama i handen, kände på de nyupptryckta Stieg Larsson-volymernas glansiga omslag och diskuterade årets utbud med ytligt bekanta.

Nätbokhandeln må vara stor men som upplevelse har den inget att komma med.

Mer läsning

Annons