Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borde vi bli ilskna?

/

Annons

En ny roman av David Foster Wallace ser nu dagens ljus, trots att författaren begick självmord 2008. Av ett myller av ofärdigt material, drygt 300 kapitel, har hans redaktör Michael Pietsch pusslat ihop den 580 sidor långa ”The Pale king” om uttråkade tjänstemän på skattemyndigheten.

Och inte oväntat muttras det om att romanen aldrig borde ha getts ut. Hur kan ett halvfärdigt manus ses som ett verk av David Foster Wallace? Med full transparens om hur redigeringsarbetet har utförts, en metaforisk liten varningslapp som påpekar att detta bara är utkastet till en Foster Wallace-roman, är det svårt att bli ilsken. Skribenten Lev Grossman, som har skildrat arbetet med boken för Time Magazine, har en god poäng när han påpekar att världen hade gått miste om Kafkas författarskap om hans anvisningar om att bränna manuskripten efter hans död hade följts. ”Åtminstone jag är inte beredd att lämna ’Processen’ tillbaka”, skriver Grossman. ”Jag skulle inte ge ’The Pale king’ tillbaka heller.”

En postumt utgiven roman sammanfogad av manusfragment gör hur som helst författaren kritiksäker. Ingen vet vad som David Foster Wallace står för eller vad som är redaktören Michael Pietschs kladdiga fingrar på verket. Bättre fria än fälla.

KE

Mer läsning

Annons