Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra irriterande!

/

Helena von Zweigbergk kan allt om konsten att gå varandra på nerverna. Hon skriver till synes vardagligt banala samtidsromaner. Exempelvis om hur innerstadsstockholms latteföräldrar stressar från jobbet, köper hämtmat, drabbas av tristess och skiljer sig.

Annons

Nya boken ”Anna och Mats bor inte här längre” är en fristående fortsättning på ”Ur vulkanens mun” där ett tvåbarnspars äktenskapskris detonerade.

Nu är sönderfallet ett faktum. Makarna har flyttat isär. Anna till sitt efterlängtade lugn i en egen lägenhet, Mats till en relation med den 20 år yngre Johanna. Barnen veckopendlar emellan.

Man kämpar på, man utsätter dem inte för detta, muttrar farmor bistert. Fjortonåriga Sebbe börjar bli uppkäftig och komma hem sent. Anna skäms för att hon inte har råd att ge ungarna varsin dator. Mats å sin sida upplever en panikkantad trygghet med en kvinna som nästan kunde vara hans egen dotter.

Ingen är tillfreds.

Helena von Zweigbergk gestaltar irritation inom olika sorters familjerelationer. Mekanismerna bakom de små små orden, rörelserna eller blickarna. Det finns en slående skärpa i författarens sätt att beskriva förstulna förebråelser och osagda pikar. Hennes hypersensitiva GPS ger utslag bara en tioåring kommer över tröskeln och anar pappans missnöje i luften eller mamman sätter ner kaffekoppen med en smäll.

Man blir vådligt imponerad av von Zweigbergks förmåga att skildra skiftningar i stämningslägen.

Boktiteln anspelar uppenbart på ” Alice bor inte här längre” – en film av Martin Scorsese som ”alla” skulle se på 70-talet. I den amerikanska filmen har Alice make dött. Hon måste skapa sig ett nytt liv med sin son. I 2000-talets svenska berättelse måste Anna OCH Mats hitta varsina nya livsvägar. Två människor förändras, om än i mycket små steg.

Det är en kul detalj att till och med romanfiguren Anna inser att den cocooninglitteratur som hon försörjer sig på att skriva är trams. Men i ”Anna och Mats bor inte här längre” står trendiga fondväggar och espressomaskiner bara för kulissen till ett sobert drama.

Mer läsning

Annons