Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carin Hjulström i vikariesvängen

/
  • Granskar pressen. Pressen som man känner som anställd på en kvällstidning alltså. Carin Hjulströms nya roman handlar om livet i arbetslivet.

Annons

Ung reporter kommer till kvällspressen i Stockholm och blir offer för cyniska redaktörer.

Hon gör ett inhopp i det privata näringslivet som informatör och blir uttnyttjad som nyttig idiot.

Hon går arbetslös och tar städjobb för att kunna betala hyran för sin andrahandslägenhet.

Sånt är livet för Frida Fors, en tjej som upplever liknande miljöer som Liza Marklunds hjälte Annika Bengtzon, men har mindre skinn på näsan. Men så finns Frida inte i thrillers heller, utan romantiskt färgade utvecklingsromaner från ett modernt nätdejtingsamhälle.

Författaren och tv-programledaren Carin Hjulström skriver om journalisten Frida Fors i två böcker. Först ”Finns inte på kartan” förra året och nu aktuella uppföljaren ”Hitta vilse”.

Den innehåller några ganska fina människoporträtt blandat med enkla klichéér – dit hör också bilden av en charmig liten huvudstad. ”Hitta vilse” präglas av välvilja och goda intentioner. Lantisen och hobbyterapeuten Frida ”Anne på Grönkulla” Fors gör mirakel för medelåldersbittra surkartar.

Det är dumsnällt trivsam läsning. Men som faktiskt också ger en rak bild av läget på dagens arbetsmarknad – både hur det är att försöka få in en fot, och att bli utkastad för att du inte duger längre.

Vad ska man kalla det? Vik-lit?

Mer läsning

Annons