Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den franska elegansens förbannelse

/

Annons

Den franska författaren Philippe Grimbert är också psykoanalytiker. Han har skrivit en självbiografisk roman som samtidigt är en slags fallstudie, modell Freud.

”Hemligheten” berättar om en pojke vid namn Philippe Grimbert – som kommer att framstå som den yttersta symbolen för förträngning.

Philippe växer upp i efterkrigstidens Frankrike i tron att allt är bra, normalt, som det ska. Ingen talar om fasorna som varit eller om människorna som försvann.

Hans föräldrar blev djupt förälskade, gifte sig, flyttade till en romantisk lantby och slapp uppleva när nazisterna kom till Paris. De får ett enda barn, den älskade men klena Philippe. Som konstigt nog inte är det minsta lik sin vältränade atletiska pappa eller sin mamma, före detta simmerska.

En dag hittar Philippe en leksakshund på vinden. Vems? Det är det första tecknet på att något inte stämmer i hans ombonade men ensamma värld. Philippe uppfinner också en låtsaskompis, en beundrad storebror att skryta med. Men de vuxnas lögner är större än hans lilla.

Philippe Grimbert skriver om ett barn som skyddas från sanningen, och om hur man lever vidare med en ofattbar skuld. Vad som hänt under kriget uppdagas i tillbakablickar, ungefär som när barnet fyller sin målarbok.

”Hemligheten”, sägs ha blivit en succé i hemlandet och även film. Av samma skäl kanske som både Danmark och Norge nyligen skildrade händelser under andra världskriget i uppmärksammade filmer. Till en början vill man bara glömma, först senare kan det hemska konfronteras. Jag föreställer mig åtminstone att det finns en nyfikenhet på privata upplevelser som ännu är långt ifrån stillad.

Men detta är också en berättelse skriven så svalt och förfinat att man kan lägga den ifrån sig och tänka att det var väl en vacker fransk nostalgibok. Något är skevt. Den borde inte kännas romantisk som Gavalda.

ny bok

Philippe Grimbert

”Hemligheten”

Övers. Lena Fries-Gedin

( Norstedts )

Mer läsning

Annons