Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bästa för barnen

/

Det är ingen svår sak att hitta finfina julklappar till barnen. Här kommer en handfull förslag på sånt som är lite extra bra. Lisa Pehrsdotter tipsar!

Annons

Lena Sjöberg
”Tänk om...”
(Rabén & Sjögren)
Vi har skrivit om den förut. Men det finns anledning att återkomma till Sandvikenfödda Lena Sjöbergs vackra berättelse om föräldern och barnet och deras fantasier om att vara olika djur. Den blev Augustprisnominerad, bara det. Fantastiska bilder och poetisk text, det finns inget mer att önska. Annat än att man kunde få tag på förstoringar av bilderna att sätta i glas och ram.

Kristina Murray Brodin, Bettina Johansson
”Världens mamma och en katt”
(Vombat förlag)
En bok som ur ett barns perspektiv berättar om tillvaron med en mamma som är svårt sjuk i cancer är kanske inget som man spontant tänker att man vill ge bort i julklapp.

Men ”Världens mamma och en katt” är en bok som på ett rakt och samtidigt finstämt sätt skildrar hur livet ställs på ända när en förälder blir sjuk. Och hoppet finns där, i drömmen om en egen katt. En bok inte bara för sjukdomsdrabbade familjer.

Kråkan & Busarna
”En jätteliten låg hög”
www.ficklampan.se
Det kom en Grammisnominering som en julklapp i förtid till Sandvikenbon Anders Kråkan Ågren och hans Busarnas senaste skiva. Och det är bara att hålla tummarna att de tar hem det, för ”En jätteliten låg hög” är en helskön samling låtar väl värda ett pris, med texter som riktar sig direkt till barnen och tar deras parti och deras berättelser på allvar. Samtidigt som det ryms lite bajshumor också. Musiken hämtar inspiration från alla möjliga genrer och svänger som sjutton.

Moni Nilsson, Per Gustavsson
”Kompisen längtar”
(Rabén & Sjögren)
Olivias kompis får stanna hemma när hon ska iväg på fiskeutflykt. Kompisen, en sheriffnallebjörn, saknar och längtar och kan inte äta, knappt ens sova. Dockan klarar inte av att klia på ryggen sådär som Olivia gör.

Mjuka färger flödar över sidorna, bilderna är fulla av all längtan och saknad och man känner verkligen med Kompisen.

Samtidigt är det ju så att har man nån att längta efter är man aldrig riktigt ensam.

Eva Lindström
”Sonja Boris och tjuven”
(En bok för alla)
Det försvinner grejer från Björns camping där Sonja och Boris bor. De fattar snart att det är en tjuv i farten. Eva Lindström målar som vanligt i vackra akvareller som kontrasterar ljuvligt mot kriminalhistorien, med polisförhör som bandas och häktesceller och annat. Men tjuven avslöjas inte i texten, det får man göra själv, om man kan.

Skottes musikteater
”Bockarna Bruse”
www.skottesmusikteater.com
Skottes musikteater har tagit sin populära dockdramatisering av folksagan om bockarna Bruse och anpassat den till lyssning. Kanske har du redan hört deras spännande berättelse på barnradion, men den tål ju att lyssnas på många många gånger. Sagan är, förstås, dramatiserad också här (älska bockarnas olika röster! älska trollet som är surmulet läskigt!) och dessutom ingår tre fina låtar. Man kan konstatera: Dockteater funkar även på skiva, utan dockor.

Och skottarna funderar på att göra samma sak med föreställningen ”Kejsarens nya kläder”. Nästa års julklapp, kanske?

Mer läsning

Annons