Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bästa för riksdagspolitiker?

/
  • Riksdagsledamöternas julklapp. Ur ”Alla barns rätt. En bilderbok om Barnkonventionen” av Pernilla Stalfelt.
  • Hon hoppas på politikerna. Pernilla Stalfeldt har varit med om att ge riksdagsledamöterna en julklapp i form av en bilderbok om Barnkonventionen.

Riksdagsledamöterna borde tänka mer på barns rättigheter. Med ”Alla barns rätt. En bilderbok om barnkonventionen” vill författaren Pernilla Stalfelt öppna för samtal mellan barn och politiker.

Annons

– Jag hoppas att alla tar sig tid att läsa, gärna tillsammans med ett barn, säger hon.

I år är det 20 år sedan Sverige ratificerade barnkonventionen. Därför ger Rabén & Sjögren tillsammans med författaren Pernilla Stalfelt riksdagen en bok med färgsprakande illustrationer av paragraferna. Tanken är att barnkonventionen alltid ska finnas i riksdagsledamöternas bakhuvud.

– Vi har svårt att hinna lyssna på barnen, men böcker kan hjälpa till, säger Pernilla Stalfelt.

Förra året var hon med på ett möte mellan barn och politiker i Serbien. Barnen fick berätta vilka problem de såg, och politikerna lyssnade.

– Sådana möten är bra och behövs verkligen, även om det kan vara vardagliga problem, säger hon.

”Alla barns rätt” riktar sig till 7–9-åringar. Men Pernilla Stalfelt tycker att även politiker utan barn ska bläddra igenom den. Är det svårt att ta till sig bilderna finns hela barnkonventionen i slutet av boken.

– Det är mänskliga rättigheter, och de behöver vi alla tänka på.

Det finns områden som Sverige skulle kunna bli bättre på, men hon tycker att det är ett bra land för barn. Hon tilltalas av att det finns mycket för barn och vuxna att göra tillsammans.

– Vi står på en fantastisk grund och jag hoppas att politikerna vill bevara och utveckla den, säger Pernilla Stalfelt. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons