Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mörka livet efter katastrofen

/
  • MÖRK. Catherine Mavrikakis har skrivit en roman om att fortsätta livet efter Förintelsen.

Annons

Som en refräng återkommer den, himlen över Michigan, grålila och tryckande. ”Jag minns det smutslila som dröjer sig kvar i flera timmar”, berättar tonåringen Amy i början av historien om hennes uppväxt i Bay City på 70-talet, där alla klichéer om tonårsångest vore just det, klichéer, om de inte skuggades av någonting större – askmolnet av Förintelsen från Tredje riket. I Amys upphettade fantasi förenar sig Michigans skyar med himlen ovan Auschwitz.

Hennes mor och moster är de enda överlevande i släkten, men om det förflutna i Europa sägs ingenting, när det nya livet i Amerika ska börja med grillfester i trädgården och jobb på Kmart.

Tystnaden höjer trycket inuti Amy, och historien, i sin tillkämpade glömska, jagar henne på samma sätt som den lila himlen. Hennes morföräldrar visar sig vara gömda i källaren – eller är de blott en fantasi, utmärglade vålnader som drar igenom drömmen om en nystart?

Den fjärde juli, på Nationaldagen, brinner deras hus ner och alla utom Amy slukas av lågorna, i en kuslig pendang till släktens historia. Amy är inte en lycklig överlevare. Att bli aska ter sig för henne som släktsagans enda rimliga punkt.

Catherine Mavrikakis har skrivit en roman där himlen må vara smutslila, men allting annat är svart, obarmhärtigt mörkt. ”Himlen i Bay City” går inte att läsa i en följd, utan måste delas upp i små stycken för att bli hanterlig.

I ett större perspektiv blir det även en roman om att återgå till en vardag efter katastrofen, hur den än ser ut. Massutrotning på industriell skala eller en privat tragedi i det med historiens ögon obetydliga formatet. Går det att fortsätta med ett liv i solsken och grillos efteråt? Amy går till slut vidare med en egen dotter, renad från släktmörkret, som vaggas till sömn i ett rum där hon inte kan se släktvålnader omkring sig.

Mer läsning

Annons