Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E-böckerna – en dyr historia för biblioteken

/
  • DYRT. Med en läsplatta i var persons hand kan utlånen av e-böcker bli kostsam för biblioteken.

Annons

E-böckerna blir allt mer populära att läsa. Samtidigt blir de mer efterfrågade på biblioteken. Men fler utlån av e-böcker kan öka kostnaderna lavinartat för biblioteken. Varje utlån kostar dem 20 kronor.

I takt med att e-böckerna lånas ut mer och mer på svenska bibliotek, varnar nu bibliotekschefer för att kostnaden kan bli för stor. Redan nu har exempelvis Helsingborgs bibliotek infört en maxgräns på 1 000 utlån av e-böcker per kvartal, för att kunna beräkna sina kostnader.

Men på biblioteken i Gävle och Sandviken är det än så länge inte någon fara för skenande kostnader. I Gävle lånades det förra året ut cirka 4 000 e-böcker till en kostnad av 80 000 kronor, totalt i länet var siffran 10 150 utlån med en kostnad på drygt 200 000 kronor. På ett par år har antalet utlån mer än fördubblats, och ökningen har fortsatt de första månaderna 2011. I hela landet har antalet utlån ökat med 62 procent från 2009 till 2010.

– Vi har bara sett början på ökningen än så länge. Kostnaderna kan bli ett problem i framtiden. Prismodellen haltar när det blir ett större sug, säger Niclas Forsgren som arbetar med digitala tjänster på Sandvikens folkbibliotek.

Än så länge är inte någon begränsning som i Helsingborg aktuell.

– Nej, vi har inte haft och har inte i nuläget några planer på sådana begränsningar i antal lån. Men om det blir fler och fler utlån av e-böcker får vi titta på totalkostnaden, säger Conny Persson, chef för Stadsbiblioteket i Gävle.

Han påpekar också att kostnaden för att hantera e-böcker är mindre än för att hantera pappersböcker.

Till skillnad från vanliga böcker, som har en initial engångssumma, kostar e-böckerna 20 kronor per utlån för biblioteken enligt ett avtal med Elib, distributör för e-böcker.

Niclas Forsgren säger att med nuvarande prismodell kommer de mindre biblioteken att få svårt att klara av kostnaderna i framtiden, och lösningen som han ser den är att biblioteken på länsnivå får förhandla fram nya avtal med distributören.

– Diskussionerna som förs bland bibliotek om de över huvud taget ska erbjuda de digitala möjligheterna är tråkiga. Det är sorgligt om vi ska sluta nu när det börjar bli tryck i efterfrågan.

Mer läsning

Annons