Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elegant i England

/

Annons

Kommer Barbara Havers att hitta kärleken? En av de vanligaste frågorna till deckarförfattaren Elizabeth George. Svaret lyder som väntat: fortsätt läs så får du se…

Ja tack, det är förstås omöjligt att låta bli. Med åren har man kommit att känna djup sympati för den vresiga arbetshästen Barbara Havers som röker och bär noppiga tröjor som hon spiller skräpmat på. I allt raka motsatsen till sin belevade kollega vid Scotland Yard, urtjusiga kommissarie Lynley.

Men de är ett briljant team i otaliga böcker samt efterföljande tv-filmer. Elizabeth Georges sätt att skildra hur relationerna utvecklas mellan poliserna, och deras närmaste, har bildat skola.

Nya romanen för i år heter ”Denna dödens kropp”. Fallet som ska utredas gäller en ung kvinna som hittats mördad på en kyrkogård. Men det hör alltså också till saken att Lynley är förkrossad efter sin gravida hustrus död och till en början fortfarande bortkopplad från jobbet. Istället sveper en ny kommissarie in (och smygsveper vodka) och beordrar Havers att hyfsa till sin garderob. Havers i kjol och strumpbyxor! Havers som aldrig shoppat i hela sitt liv!

Som en följd av det fylliga persongalleriet tycks Lynley-Havers-deckarna bara bli tjockare och tjockare. Elizabeth George följer dessutom ett komplicerat upplägg som efter hand byggts ut med allt fler enskilda ingångar. Det är vindlande långa berättelser som möts först långt in i boken. Vad har en tillknäppt takläggare i Hampshire med ett blodbad på en Londonkyrkogård att göra? Tioåriga barnamördare? En muffinsdrottning och hennes halsstarriga väninna? En komposteringsfanatisk hyrestant?

Författaren Elizabeth George är som bekant amerikan. Men hon har gjort det engelska till sin kopp te. Hon var litteraturläraren från Kalifornien som blev förförd av Shakespeare och Dorothy Sayers och Beatles. Hon rör sig vant mellan tragisk brittisk förortsslum och Lynleys eleganta adelskretsar. Hon skriver helt förnämliga deckare med förfinad psykologisk skärpa. Och mer än så. ”Denna dödens kropp” skulle lika gärna kunna kallas bred och sorglustig folklivsfresk över dagens söndriga samhälle.

Mer läsning

Annons