Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En berättarröst från framtiden

/
  • PYRAMIDEN. Egyptens underverk används som metafor för vårt digitala samhälle i den märkliga skriften ”Framtiden”.

Jag är rädd att jag har tagit del av ”Framtiden” på ett felaktigt sätt. Medan jag har läst den som en vanlig bok, med vanligt papper och vanliga typsnitt, misstänker jag att den korrekta upplevelsen av den är att höra orden upplästa från en predikstol av skådespelaren Morgon Freeman.

Annons

Författarna Erik Schüldt och Jonas Andersson har en generande högstämd ton när de domedagspredikar om mänsklighetens accelererande uppkoppling till vad de, i en liknelse med Cheops underverk, kallar ”Pyramiden”.

Parallellt med ”Framtiden” läser jag John Updikes ”I liljors skönhet”, en släkthistoria över fyra generationer som inleds med en tvivlande präst, som lämnar sitt yrke när Gudstron överger honom, och kanske är det därför som jag hör rösterna ge ekon åt varandra. Ty även författarna har förlorat sin tro. Boken började som en lovsång av digitaliseringsprofeten Schüldt, som fick ge upp sitt projekt när tron vacklade, när han började ifrågasätta sin egen trossats.

”Framtiden” – en hybridform mellan essä och skönlitteratur, bara drygt hundra sidor lång exklusive introduktion – berättas av en röst från just framtiden, som i backspegeln rekapitulerar människans försök att nå himlen med sin skimrande digitala pyramid, och författarna följer de avfällingar som lämnade pyramiden för ett liv i vildmarken, berövade den beroendeframkallande uppkopplingen.

Ambitionen är enorm. De försöker kondensera mänsklighetens historia i en kort saga, och det är som att se en mus försöka svälja en boaorm hel.

Trots den löjeväckande formen (Erik Schüldt är en sådan där som kommer att kallas lillgammal även som pensionär) och en självkritik som kan kännas aningen kokett, finns det många intressanta tankar i texten. Vårt ständigt uppkopplade samhälle, med byggstenar av ettor och nollor, står på en porös grund. De enorma serverhallarna slukar energi, svalkande fläktar är den digitala revolutionens fotsoldater, arbetare i tredje världen utnyttjas för att hålla vårt nätberoende vid liv, och allt som krävs för att krossa detta vårt sjätte sinne är en jordbävning som klyver kablarna på havets botten. Tanken om att vi ställer oss utanför naturen, utanför detta ofattbara som är universum, bara för att vi förflyttar våra liv till nätet, är ett storhetsvansinne som författarna effektivt punkterar.

En märklig skrift i bokfloden.

Mer läsning

Annons