Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vresig tur och retur-resa

/
  • Shetlandsskildrare. Ann Cleeves  beskrivningar av det karga klimatet på Fair Isle har gjort hennes böcker till en oförglömlig resa.

Först sveper en storm och sedan horder av hysteriska fågelskådare in över den lilla shetlandsön Fair Isle. En sällsynt sångsvan har siktats.

Att en berömd kvinnlig ornitolog samtidigt blivit mördad intresserar dem föga.

Man kan ana ironin i Ann Cleeves kriminalroman ”Blå gryning”.

Annons

Om det nu är på grund av, eller trots att, författaren själv är gift med en fågelskådare.

Cleeves träffade sin blivande man på just Fair Isle när hon jobbade som kokerska på öns fågelobservatorium.

Fågelobservatoriets förödande nyfikna kokerska spelar dessutom en avgörande roll för händelseutvecklingen i ”Blå gryning”!

Ann Cleeves har tidigare skrivit ”Svart som natten” och ytterligare två böcker i en serie med miljöer från Shetlandsöarna.

Den här avslutande delen verkar bygga mer än vanligt på författarens egna upplevelser.

Men att hon känner det karga landskapet och dess människor har alltid stått klart. Lika fängslande som mordfallen är beskrivningen av små grå samhällen där havet är herre och livet helt beroende av väderleksrapporten.

Berättelsens kokerska Jane supertrivs med sin klosterliknande tillvaro på Fair Isles fågelstation. Alla berömmer hennes mat. Allt är lugnt tills en dag när den karismatiska fågelforskaren Angela hotar att säga upp henne.

Nästa morgon hittas Angela död med en kniv i ryggen och en krans av fågelfjädrar i håret.

Polisman Jimmie Perez, känd från de tidigare böckerna, råkar befinna sig på ön för att besöka sina föräldrar. Han konstaterar att mördaren måste vara en av fågelobservatoriet invånare.

Kanske Poppy, folkilsken tonåring som senast sågs kasta en öl i ansiktet på sin avskydda styvmamma Angela.

Det är inte så lite Agatha Christie-klassiker över ”Blå gryning”. Perez står inför det slutna rummets gåta. Denna sista bok leder också fram till en avgörande punkt i hans privatliv och förhållandet med konstnären Fran.

Fair Isle har cirka 70 invånare, enligt Wikipedia. Ön är en utpost långt norr om Skottland, berömd för sibiriska tättingar, piplärka, sin dramatiska natur och stickade tröjor.

Ann Cleeves fyra böcker från Shetlandsöarna har inte varit några vykort. De har varit en vresig, snålblåsig och alldeles oförglömlig tur och retur-resa.

Mer läsning

Annons