Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mörker av grönt

/
  • Sent omsider. Mikael Anderssons 80-talsfotografier från ett kollo ges nu ut i bokform. Man känner nästan hur de gamla trästugorna luktar.

Annons

Det var på 80-talet som Mikael Andersson tog de svartvita bilderna i ”Barnmark”. Hans uppgift var inte i första hand att fotografera, utan att jobba på ett kollo för stockholmsbarn i Dalarna under fem år på 80-talet. Kameran hade han bara med sig ändå. Och tog drivor av bilder. Barnen vande sig snabbt vid kameran och glömde bort den. Det är det som är guldläget för en fotograf. Att plåta folk som inte ens bryr sig längre.

När han hade gjort ett urval av bilder skickade han dem till Göran Tunström. Han är död nu, men det här var ju länge sen. Mikael Andersson kände inte Tunström eller så, han hade bara nyligen läst hans barndomsskildring ”Prästungen” och tyckte om den. Och Göran Tunström fick bilder på posten och tyckte om dem också, så när han skickade tillbaka var det mer ett förord och 18 dikter som passade till olika bilder.

Så skulle det ges ut en bok och olika förlag hörde av sig och visade intresse, men hela projektet rann av någon anledning ut i sanden.

Tills nu, när Mikael Andersson började digitalisera alla sina bilder, och de här bilderna kom upp igen. Och fler bilder också som var väldigt bra. Allt är i rörelse i dem, ingenting är arrangerat. Så med ett par decenniers försening kommer nu Barnmark ändå ut.

Barnen är mellan åtta och tretton år gamla. Det är fräknar, tappade tänder, korskissning och tryckare. Det är små människor som klampar in i en värld där man inte riktigt hör till. Det är också rastlöshet, skojbråk som leder till riktiga bråk, konstiga upptåg. Man ser hur kallt vattnet är. Och man känner nästan hur de gamla trästugorna luktar.

Det finns en hårdhet i en del av de här bilderna som jag inte tror att Göran Tunström ser, eller bryr sig om, även om han också skriver om stigar som leder in i ett mörker av grönt. n

ny bok

• Mikael Andersson (foto)

Göran Tunström (text)

”Barnmark”

(Max Ströms förlag)

Mer läsning

Annons