Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjehemlisar fängslar

/
  • Berätta mer! Danska författaren Sissel-Jo Gazan är en ny och god bekantskap, på svenska med ”Dinosauriens fjädrar”.

Deckardrottning? Glöm klyschan – här har vi en god berättare. Danskan Sissel-Jo Gazan kryddar visserligen sin roman ”Dinosauriens fjädrar” med ett par dödsfall, en polisutredning och lite sedvanligt action på slutet.

Annons

Men lika mycket handlar boken om något som kan beskrivas som Familjehemligheter. Tragedier eller rena pinsamheter som föräldrar väljer att dölja för sina barn, för att de skäms eller för att de vill ”skydda” dem. Men som gör sig påminta på oväntade sätt och ställer till oreda, i vissa fall kaos.

I centrum av berättelsen en ung ensamstående mor, Anna Bella Nor. Hon ska snart lägga fram sin magisteruppsats på universitetet och därmed bli färdig biolog. Hon sliter för att få vardagen med jobb och hämtning på dagis och liv med småbarn att gå ihop. Hon är oavbrutet stressad och arg.

Hon är närmast besatt av sin uppsats. Men så dör hennes handledare mystiskt och hon är först bara rädd att inte få lägga fram uppsatsen. Men kommer med tiden att mer och mer involveras i det gåtfulla dödsfallet, och i ytterligare ett.

Kring hennes en polis med egna bekymmer (nej, inget superi), en rumskamrat på institutionen och lite vänner.

Gazan tar sig tid att ge fylliga porträtt både av polisen, Anna Bellas föräldrar, hennes ungdomsvänner och en amerikansk forskare vars teser om dinosaurien Anna Bella polemiserar mot. Författaren gör det omsorgsfullt och fram växer en roman som kan avnjutas på flera plan. Deckarintrigen driver historien framåt. Men konflikterna i den akademiska världen är faktiskt också spännande även om få av oss kan följa alla turer.

Och så var det familjespåren som är många, varierade och fängslande. De läggs till sist en smula hastigt tillrätta men vägen dit, bortåt 500 sidor, har gått fort.

Sissel-Jo Gazan har skrivit fyra romaner. Det här är den första som har översatts. Jag läser gärna fler.

Mer läsning

Annons