Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farväl feminist

/
  • Feministikon. Författaren Marilyn French, 79, avled av en hjärtattack i sitt hem på Manhattan i New York i helgen. Hon väckte en gång enorm debatt med romanen ”Kvinnorummet”.
  • Berömd. Marilyn Frenchs roman ”Kvinnorummet” kom ut 1978 och blev omedelbar bestseller. En ny svensk upplaga med efterord av Susan Faludi trycktes1995. Utropspris på ett begagnat exemplar av ”Kvinnorummet” på Tradera i går var 15 kronor.

Författaren Marilyn French är död. Det är faktiskt inte så konstigt om ni ser ut som frågetecken inför namnet, ni som inte ens var födda på 1970-talet.

Annons

Men Marilyn French var bestsellerstor.

Fatta att hon är omnämnd i texten till en ABBA-låt.

Alla jag kände läste Marilyn Frenchs genombrottsroman ”Kvinnorummet” (1977) och uppföljaren ”Det blödande hjärtat” (1980).

Men sen? Bortglömd. Totalt. Jag har inte ägnat henne en tanke.

”Kvinnorummet” har inte ens dykt upp vid bokhyllerensningar och vindsstädningar genom åren.

Kanske för att jag lånade ut den. Till någon som lånade ut den. Det var en sån bok. Den löpte genom bekantskapskretsarna.

Jag minns inte ens om jag gillade ”Kvinnorummet”. Den handlade om kvinnokamp och systerskap. Huvudpersonen är en hemmafru som bryter sig loss från ett konventionellt äktenskap, blir feminist och frigjord.

Men handlade den om kvinnokamp på politiskt korrekt sätt? Vad hade en amerikansk medelklasskvinnas uppbrott att säga de förtryckta arbetarna?

Det diskuterades. Det var en sån bok.

En erbarmligt skriven roman! Det tycker den svenska författaren Lotta Lundberg (Sydsvenskan 13/9 2006) vid en omläsning av ”Kvinnorummet”.

Hur kunde Marilyn French, en framgångsrik doktor i litteratur vid Harvard, få ur sig så mycket medioker text och hur kunde så många älska den? undrar Lundberg och svarar själv:

Effekt blev det. I dag kallar New York Times Marilyn French för Champion of Feminism i en minnesartikel.

Bland hennes övriga romaner finns ”Sin mors dotter” (1987), ”Systrar emellan” (1994) och ”Sommaren med George” (1996).

Och ändå är hon rätt glömd, förmodligen av många med mig. Det kom andra feminister i hennes spår. Det kom en backlash. Det kom fler kvinnliga chefer men också fler prinsessklänningar och pigor.

Det antyds att radikalfeministen French på senare år hade svårigheter att bli publicerad. När hon 1992 kom ut med ”Min tid i helvetet” om sina upplevelser efter diagnosen strupcancer var det dock inga problem med lanseringen.

Men Marilyn French fortsatte att skriva. Bland annat ett stort verk i fyra delar om kvinnans historia, just därför att den inte funnits skriven någon annanstans. Verket publicerades av ett feministförlag och har inte översatts till svenska. Kanske dags nu?

Mer läsning

Annons