Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fenomenalt popfenomen

/

Annons

Idoldyrkan är sånt som 13-åringar ägnar sig åt. Somliga 40-åriga män förklarar sitt fanatiska intresse för obskyra popfenomen i akademiska termer istället.

Författaren Nick Hornby har gett dem en plats i litteraturen, framför allt med bestsellern ”High fidelity”

Hans nya roman handlar om besattheten i den fiktiva artisten Tucker Crowe, en bortglömd amerikansk singer-songwriter som av en liten extrem internetgrupp hyllas som världshistoriens viktigaste geni.

Deras dyrkan har kultförklaringens alla kännetecken. Gruppen känner sig som en missförstådd men mer upplyst del av mänskligheten.

Tucker Crowe avslutade sin korta karriär med att gå in på en skitig krogtoalett – och därefter försvinna från offentlighetens ljus. Det skapar rum för en mystik som inte står Elvismyten långt efter. En av Tuckers legendariska spelningar gjordes förresten ”på KB i svenska Malmö”, noterar Hornby.

Nya sociala medier har förstås gjort mycket för gruppdårskapen. ”Jävla Internet som hade samlat ihop alla på ett ställe… Och jävla Internet som hade placerat honom mitt i centrum av sitt eget lilla paranoida unviersum”, suckar Tucker Crowe.

Som i största hemlighet är en snart 60-årig grånad hemmapappa och nykter alkoholist.

När hjälten efter 20 års tystnad plötsligt ger ut ett nytt album är det en bomb som slår ner bland crowologerna.

Till exempel hemma hos det barnlösa paret Duncan och Annie, lärare respektive museiföreståndare i en engelsk småstadshåla. Annie mest ”bara” uppskattar Crowes musik, framför allt det sorgsna mästerverket ”Juliet” om sviken kärlek.

Den nya plattan visar sig innehålla blott de akustiska förlagorna till originalet, under titeln ”Juliet, Naked” (också romantitel).

Men Duncan är som väntat extatisk. Medan Annie istället lägger ut en kritiskt analyserande recension på nätet – vilket leder till att hon får ett mejl från ”Tucker Crowe”. The Tucker Crowe? Rockvärldens mest välbevarade hemlighet!

”Juliet, Naked” beskriver två sidor av stor konst. Skaparen – som eventuellt kan vara en skitstövel, och mottagaren, här lyssnaren, – som eventuellt kan vara en idiot.

Men eftersom konst gäller livet, gäller följaktligen också romanen det. Vad Nick Hornby som vanligt berättar om är lite småmisslyckade vardagsolyckliga människor.

De inser att de kastat bort halva livet på usla relationer. Annie och Duncan lever i ett limbo hoplimmat av det gemensamma intresset för Tucker. Tucker själv visar sig minst av allt perfekt trots att han skapat det perfekta konstverket.

”Juliet, Naked” är spurt från start till mål. En helt underbart kvick, ironisk, galen och träffsäker modern roman om en generation där många fortfarande är på drift. Och som det hampar sig, om hur kultur kan ge nya perspektiv på hopplösa kärleksförhållanden och låsta livssituationer.

Efter den här boken skulle jag kunna dyrka Nick Hornby, fast man får väl passa sig för det.

Och om ”Juliet, Naked” inte blir film lovar jag att tugga i mig en hel back med gammal vinyl.

Mer läsning

Annons