Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomflyttingarnas förlorare

/
  • Bilder av folkförflyttningarna. Kristina Mattsson, författare till boken ”De papperslösa och de aningslösa”, Enayatullah Adel från Hofors gick under jorden och lever nu som papperslös flykting, norska polisen ägnar sig åt gränsprogrammet ”Aksjon Advent” i Svinesund, två män närmar sig gränsen mot Texas via Rio Grande, franska poliser hittar illegala invandrare i en långtradare nära färjan i Calais.

Annons

Globaliseringen har skapat ett enormt flöde av människor som emigrerar från fattiga, underutvecklade länder i Syd och immigrerar till rika, välutvecklade länder i Nord. De kommer från krigshärjade länder, odemokratiska länder, länder där det är förbjudet att uttrycka sina åsikter och länder där medborgarna saknar mänskliga rättigheter. Ibland kommer de ”bara” för att höja sin levnadsstandard och för att få ta del av allt det som vi tar för givet. De söker ett bättre liv för sig och sina barn.

Ibland blir de accepterade invandrare och hamnar i toppen av samhället med arbeten som läkare, dataingenjörer eller flerspråkig finansmän. Men det stora flertalet hamnar i botten av samhället som städare, utdelare av gratistidningar, barnflickor i överklassfamiljer, diskare …

De allra mest utsatta är de papperslösa, inte sällan asylsökande som fått avslag. De saknar därmed de magiska fyra sista siffrorna i sitt personnummer och tvingas leva i ständig rädsla för att bli utvisade.

Om detta helt aktuella ämne skriver journalisten Kristina Mattsson, i sin patosfyllda och samtidigt sansade reportage- och debattbok ”De papperslösa och de aningslösa”. Utgångspunkten är intervjuer med papperslösa. De arbetar inom den informella ekonomin, som uppskattningsvis utgör hela fem procent av BNP. Många av dem är välutbildade men har allehanda lågstatusjobb, ofta tillfälliga påhugg som gör att de har svårt att försörja sig. Det är ett resursslöseri.

De vill inget hellre än att få betala skatt och att få ta del av de rättigheter som vi har. Aktuellt i debatten nu är deras rätt till sjukvård. Många inom vården anser att det är helt orimligt att de inte ska få tillgång till vård. Det är skandalöst att de inte får det.

Mattsson riktar skarp kritik mot facket som kommer med dubbla budskap. I högstämda tal på internationell nivå talar den svenska fackföreningsrörelsen om att verka för att ta tillvara de papperslösas intressen. I praktiken, i Sverige, gör man mycket litet för att omsätta ord i handling och bevakar ensidigt de svenska löntagarnas intressen.

Toby Shelley, författare och journalist på Financial Times, berättar en liknande berättelse, men utifrån brittiska förhållanden. Han grundar i boken ”Exploited” också han sin analys på intervjuer med papperslösa, men även fackföreningsmedlemmar och aktivister. Shelleys skildring av de papperslösas villkor är mer brutal. Han tar upp ämnen som trafficking och barnarbete.

”Exploited” är också engagerande, vansinnigt intressant och informativ. Däremot föreslår han helt andra lösningar än Mattsson. De är överens om att de papperslösa måste avkriminaliseras – Shelley visar just hur långt exploateringen kan drivas på grund av kriminaliseringen. De är överens om att vi behöver de papperslösa. Och de är överens om att fackföreningarna måste ta sitt ansvar.

Däremot är Shelley luddigare. Han föreslår ett fullständigt öppnande av Europas gränser, men skriver samtidigt att det är plundring att Nord suger åt sig ovärderlig kompetens från Syd. Och han skriver att ett fritt flöde av immigranter skulle pressa ned lönerna konstant.

Mattsson är mer realistisk och varnar för lönedumpning. Det första steget bör vara att ge de papperslösa som redan arbetar här tillstånd att få göra det inom den vita sektorn. Det skulle gynna både de papperslösa och oss.

Mer läsning

Annons