Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Lars Gustafsson är död – blev 79 år gammal

Författaren Lars Gustafsson har avlidit, 79 år gammal. Han avled natten till söndagen efter en tids sjukdom, uppger Expressen.

Annons

Gustafsson föddes i Västerås och var mellan 1962 och 1972 redaktör för Bonniers Litterära Magasin, BLM. Till hans mest kända böcker hör "Tennisspelarna" från 1977 samt romansviten "Sprickorna i muren" (1971-1978).

Lars Gustafsson visade redan i unga år på en tydlig talang för skrivande. 18 år gammal fick han ett stipendium för att studera vid Oxford och tre år senare kom romandebuten "Vägvila". Som 26-åring blev han redaktör för tidskriften Bonniers Litterära Magasin (BLM).

På 70-talet utmärkte Gustafsson sig som en stridbar kulturpersonlighet och fick ofta kritik av vänsterrörelsen. 1978 disputerade han i teoretisk filosofi på avhandlingen "Språk och lögn". Från 1983 och drygt 20 år bodde han i USA. Han var då verksam som adjungerad professor i filosofi och germanska studier vid University of Texas at Austin.

1996 erhöll han Pilotpriset med motiveringen att han var en "diktarfilosof, fantast, encyklopedist, hemmastadd främling på varje breddgrad från Västmanlands slussar till Texas vidder".

Lars Gustafsson verkade som filosof, poet, författare, redaktör, lärare, översättare och debattör. Han ägnade sig även åt bildkonst och hade flera separatutställningar.

Jessika Gedin, programledare för litteraturprogrammet "Babel"i SVT, minns Lars Gustafsson som en sann intellektuell.

– När han är borta blir Sverige mindre klokt och roligt. Han var en folkbildare. Ständigt kunskapstörstande, ständigt cool, alltid intresserad och alltid intressant, säger hon till TT.

Daniel Sandsteöm, litterär chef på Albert Bonniers förlag, som gav ut Lars Gustafssons böcker.

– Lars Gustafsson var en av de riktigt stora. Det hänger dels ihop med hans enorma bredd, hans beläsenhet, hans förmåga att skriva i så många olika genrer. Han var en del av den litterära offentligheten under väldigt lång tid. Det är svårt att tänka sig den svenska litteraturen utan Lars Gustafsson, det uppstår ett vakuum, säger han

Mer läsning

Annons