Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren som undviker Berlusconi

/
  • En skrivande åklagare. ”Marcel Proust har sagt att det bästa sättet att upptäcka nya saker inte är att resa till främmande länder utan att se på saker med nya ögon”, säger Gianrico Carofiglio.

Annons

Åren som åklagare gav Gianrico Carofiglio en unik inblick i det italienska rättssystemet. Den erfarenheten återspeglas i hans uppskattade kriminalromaner. Men en sak undviker han att skriva om – den organiserade brottsligheten i Italien.

I många år var Gianrico Carofiglio åklagare i hemstaden Bari. Hans specialitet var antimaffiaåtal, med korruption, organiserad brottslighet och trafficking som återkommande punkter på agendan. Precis som många av sina kollegor utsattes han för mer eller mindre förtäckta hot från den italienska maffian i samband med rättegångarna.

Varför skriver han inte något om detta i sina kriminalromaner? Gianrico Carofiglio skrattar lite och lägger avslappnat ett av de långa benen över det andra.

– För att det inte är så intressant ur en litterär synvinkel. Jag ville inte skriva om organiserad brottslighet, eftersom jag tycker att det är mycket mer spännande att läsa om brott som så kallade normala människor begår.

Han behöll rättssalen som spelplan för sina böcker, men valde istället att berätta dem ur en försvarsadvokats synvinkel. Med tiden har Gianrico Carofiglios svårmodige huvudperson Guido Guerrieri blivit en läsarfavorit, den senaste Guerrieri-boken slog rekord på den italienska försäljningslistan med nio veckor på förstaplatsen.

– Jag måste vara försiktig med den här karaktären, för han har väldigt många fans, en del mer aggressiva än andra. När jag skrev den tredje boken fick jag frågan om jag skulle skriva fler böcker om honom. ”Kanske”, svarade jag. Nästa dag fick jag ett mejl där det stod: ”Var väldigt försiktig med Guerrieri. Du minns väl ’Lida’ av Stephen King?”

De svenska fansen har ännu så länge inte kommit med sådana drastiska hotelser, men kritikerna har skrivit gillande om de två böcker som hittills översatts: ”På sannolika skäl” och nyutkomna ”Med slutna ögon”. Själv tror han att det beror på att han inte skriver renodlade deckare, utan i stället fokuserar mer på karaktärerna och relationerna mellan dem.

– Brottet är bara ett verktyg för mig.

Under sitt korta besök i Sverige har han bombarderats med frågor om rättegången mot Silvio Berlusconi. Till saken hör att Gianrico Carofiglio också sitter i den italienska senaten för vänstern och är en av premiärministerns politiska meningsmotståndare.

– Berlusconi tillhör antagligen och förhoppningsvis Italiens historia. Han påstår att han alltid har blivit frikänd i rätten, men det är inte sant – och den här gången åtalas han för mycket allvarliga brott som han inte kunnat förklara. Det är anledningen till att han försöker undvika en rättegång, säger han och fortsätter:

– Italien är inte herr Berlusconi. Men jag har en känsla av att man utomlands bara ser det som är dåligt med landet. Man glömmer till exempel att vi har den bästa polisen i världen och att det vi gör och har gjort mot den organiserade brottsligheten inte har skett någon annanstans i världen.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons