Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbackaförfattaren Rut Berggren avliden

Författaren Rut Berggren avled under natten till onsdag. Arbetarflickan från Forsbacka blev 90 år.

Annons

Rut Berggrens dagbok från 1934 fram till 1988 gavs 2002 ut under titeln ”Erikas dagbok” och blev utan större draghjälp en succé som skapade långa vänteköer på biblioteken. I den tegelstenen på över elva hundra sidor låter hon läsaren följa henne som piga, som ensam småbarnsmor, som lokalredaktör och omsider också som disputerad doktor på universitetet.

2002 fick Rut Berggren Moa-priset, ett pris som årligen delas ut av ABF till författare som skriver i Moa Martonssons anda. I motiveringen skrev juryn att ”Rut Berggren har, precis som Moa Martinsson, en stark förankring i arbetarklassen och drivs av en okuvlig vilja att skildra sin klass kvinnoöden”.

Filmaren Michael Netterstrand gjorde 2002 en dokumentärfilm om Rut Berggren och en annan kvinnlig dagboksskriverska från ett annat sekel och en annan samhällsklass: Märta Helena Reenstierna. Med tiden kom de två också att bli vänner. Michael Netterstrand minns Rut Berggren som ”en otroligt närvarande person”:

– Trots att hon gått igenom många sorger och bedrövelser så var hon alltid stark, och alltid skarp. Hon var inte älskad av alla, och det var nog det man gillade hos henne också. Hon gick alltid sin egen väg.

Vid närmare 70 års ålder disputerade Rut Berggren i idéhistoria med sin forskning om författaren och arbetaragitatorn Kata Dalström. Vid det laget hade hon bott i Hörnefors söder om Umeå i många år, men hon kände sig livet igenom som Forsbackabo. Helgmålsringningen hemma på bruket ville hon inte missa, även om det innebar att hon fick lyssna på kyrkklockorna via telefon.

I en intervju med Arbetarbladet 2003 sa hon:

– Rötterna finns i Gästrikland och kärleken till hembygden är evig. Faktum är att jag fortfarande känner mig som en Forsbackabo – någon västerbottning blir jag aldrig. n

Mer läsning

Annons