Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första stora bokbloggen fem år

/

Från ett forum för fem boknördar till en maktfaktor i bokbranschen. På fem år har Bokhora blivit Sveriges största bokblogg – och allt fler vill blogga om böcker.

Annons

Sedan Bokhora drog igång 2006 har antalet bokbloggar exploderat, och fler än de litteraturintresserade har insett deras värde – de flesta förlagen skickar i dag böcker till alla lite större bloggar. Johanna Karlsson, en av jubilerande Bokhoras fyra skribenter, menar att bokbloggen i dag ses som en egen genre – bloggarna ställs inte längre mot tidningarnas kultursidor.

Vad har ni fått flest reaktioner på under de här fem åren?

– I litteraturvärlden är fint och fult en stor fråga. När Johanna Lindbäck skrev att hon aldrig hade läst Adonis tyckte många att det var skandal. I ett annat inlägg skrev Jessica Björkäng om hur hon skulle gå hem om hon hamnade hemma hos en kille som hade Paulo Coelho i bokhyllan och fick jättemånga kommentarer, och de flesta höll med henne, säger Johanna Karlsson, som till vardags är lärare.

Har ni fått någon kritik?

– Det är många som har åsikter om oss. Kritiken som bokbloggare får är ofta att vi skriver om samma böcker och tycker likadant. Men vi skriver på fritiden och böckerna läser vi som privatpersoner, man kan inte ställa för höga krav på oss. Samtidigt utvecklas vi inte om vi hela tiden håller med varandra, ja jag är kluven.

Fotnot: Bokhora består i dag av fyra skribenter: Jessica Björkäng, Johanna Karlsson, Johanna Lindbäck och Johanna Ögren.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons