Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fragmentariskt om en ung Nightingale

/
  • UPPSALAFÖRFATTARE. Mia Öström har skrivit en bok om Florence Nightingales liv före det att hon blev världsberömd.

Florence Nightingale upphör inte att fascinera, 100 år efter sin död. På senare år, bara på svenska, har vi kunnat läsa böcker om henne skrivna av Åsa Moberg och Marianne Engberg. Men Mia Öström, copywriter från Uppsala, väljer att se den kvinna som fanns före ikonen i sin romandebut.

Annons

I korta stycken, nära prosapoemet, fångas den unga Florence liv på det kvävande engelska familjegodset, där hon framlever ett privilegierat liv på gränsen till ett ständigt lurande sysslolöshetens sammanbrott. En nyckelmening: ”En man föds till världen, en kvinna till familjen.” Tecknad av Mia Öström påminner Florence Nightingale mer om en blek Jane Austen-hjältinna än den ur-sjuksköterska som vi känner i dag.

Mia Öström har skrivit med texten under ett mikroskop; det lilla livet i hemmet, med ett evigt vikande av servietter och bordsdukar, och det lilla livet i våra kroppar, med en ständigt rinnande ström av var, slem och blod.

Boken ter sig, paradoxalt nog, febrig samtidigt som den är kontrollerad. Florence tar alla chanser att elda på sina vårdande instinkter i sin närmiljö, och sjukdomen blir en väg ut ur sysslolösheten. ”All denna duglighet och ingenstans att ta vägen”. En friare väntar på ett svar, men hennes blick glider förbi den framsträckta handen.

Romanen rör sig inte framåt, den är fast i sina koagulerade scener. Den skildrar mer ett tillstånd än ett skeende. Mia Öström hanterar mästerligt den form som hon har valt att skriva i, och romanens problem ligger mer i själva formen än hennes handhavande av den. Det fragmentariska har tagits en aning för långt – inte mycket, men tillräckligt för att berättandet ska bli alltför uppbrutet och splittrat för att engagera. Även läsaren kläms under mikroskopets blick. Likt Florence vill man snart ut, se världen i vidvinkel. n

Mer läsning

Annons