Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Tierp på jamska

/
  • Aktuell författare. Anne-Marie Wikander från Tierp har skrivit en roman baserad på barndomens berättelser från Jämtland. I dag torsdag berättar hon om boken på Tierps bibliotek.

Vid 62 års ålder gör Ann-Marie Wikander från Tierp debut som romanförfattare. Det är en på många sätt sympatisk och övertygande debut där livet ses ur lillflickan och ”oäktingen” Sigrids perspektiv.

Annons

Sigrid anar att hon är annorlunda. Varför förstår hon inte riktigt. Är hon inte mammas flicka? Är hon farmors? Varför är mamma ständigt orolig för vad folk i byn ska säga?

Frågorna och tvivlen hanterar Sigrid på osäkra flickors vis: Hon försöker att alltid göra rätt för sig, att alltid vara duktig i skolan, ta hand om syskonen och hålla sig ur vägen när mamma ilsknar till.

Ann-Marie Wikander låter dialogen flyta på jamska, för det är längst upp i nordvästra hörnet av Jämtland den här historien utspelar sig under tidigt 1900-tal. Det skulle lika gärna kunna vara någon annanstans på Sveriges landsbygd där det var en lyx att inte behöva dryga ut kaffekoket med sumpen, men just det här hörnet på kartan har av någon anledning skrivit in sig i litteraturen genom berättare som Gustaf Hedenvind-Eriksson, Kerstin Ekman och Per-Olof Sundman.

Och en sak har Ann-Marie Wikander lärt sig av förebilderna: Hon har öra för dialogerna, för hur folk pratar och för detaljerna i vardagen Ibland blir det för detaljrikt, det är som om författaren måste redovisa allt, hon är ju så mån om alla dem hon berättar om.

Många kaffekoppar och många grötkok understryker den dokumentära stilen och då hakar åtminstone jag upp mig när någon enstaka detalj inte stämmer. Sigrid får höra om mordet på nybyggarfamiljen Åhrberg, ett brott som varje barn i dessa trakter fått höra om i snart tvåhundra år. Gärningsmännen avslöjades när en av de inblandade jojkade om dådet. Anne-Marie Wikander låter honom jojka på samernas samlingsplats i Ankarede. Varför? Det var ju i Ramsele det skedde.

Ibland leder detaljrikedomen också till att Sigrid själv hamnar i skymundan. Det är som om författaren inte heller vågar gå i närkamp med de frågor Sigrid inte vågar ställa till sina närmaste.

Men det kanske hon gör i nästa bok om Sigrid? För Ann-Marie Wikander har antytt att det blir en fortsättning på hennes egen skrivarresa som började med en kurs i Lövsta för några år sen …

Mer läsning

Annons