Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle - på väg mot att bli spökstad?

/
  • EFTER KRISEN. Förmår Gävle att hänga med snabbtåget mot framtiden? Kulturredaktionen har läst urbanteoretikern Richard Floridas bok ”Den stora omställningen”.

Annons

När jag läser ”Den stora omställningen” funderar jag på vad Gävle och närliggande kommuner kan lära av den världsberömda urbanteoretikern Richard Florida. I synnerhet har den lokala idrottshallshögern (Niclas Bornegrim och Anders Jämthagen med flera) någonting att lära, som inte har ett korvöre till övers för den skattefinansierade delen av Gävles kulturliv.

Richard Florida är mest känd för att ha myntat uttrycket ”den kreativa klassen”, en urban, välutbildad och kulturellt välnavigerad medelklass som har kreativa yrken. I ”Den stora omställningen” är ämnet världen efter recessionen, men även i den analysen har den kreativa klassen en framskjuten position. Medan kraschen blev ett slags dödsstöt för det gamla industrisamhället, med en förlust av jobb som aldrig kommer tillbaka, har de städer som domineras av den kreativa klassen inte bara seglat ut i gott skick ur stormen, de har också stärkts jämförelsevis.

Ett litet kulturevenemang i sig för inte med sig några större vinster, oftare tvärt om, men Florida sätter kulturens roll i en större kontext. Kultur i samspel med ny teknologi har skapat innovationer som ”iPod, videospel, bloggar, e-böcker, virtuella musikstudios och nätbaserade universitet”. För att en region ska blomstra, krävs det att den lockar till sig den kreativa klassen med ett klimat som attraherar dessa nya vinnare i den ekonomiska evolutionen. En stad som stryper bidragen till kulturen signalerar istället en mentalitet som inte välkomnar den kreativa klassen.

Som en kommun med tunga industritraditioner har Gävle drabbats hårt av krisen, men det behöver inte vara så att Gävle – likt amerikanska motormeckat Detroit, på väg att bli en spökstad – tillhör framtidens förlorare. Till skillnad från kommuner i Norrlands inland, ligger Gävle i utkanten av det slags utvidgade storstadsregioner som Florida beskriver i sin bok, kluster av storstäder och samhällen där den ekonomiska utvecklingen koncentreras. Han förordar bättre kommunikationer för att minska tidsavstånden, om än inte de geografiska, i dessa regioner, framför allt satsningar på nya snabbtåg. Med ett sådant spår kan Gävle komma att ses som en förort till Stockholm.

Nu är, förstås, ”Den stora omställningen” inte en bok om Gävles roll i postkraschekonomin, och för en sådan analys skulle Carina Blank och company behöva dränera skattkistorna för att ha råd att avlöna kassakon Richard Florida. Han är en bra paketerare av idéer, och hans bok innehåller många tänkvärda delar, även om många för med sig känslan av att författaren endast har tillfört kryddan.

En central tes som jag fastnar för är avslutet för bostadsägandets era, och att en framtida ekonomi kräver mer hyreslägenheter som inte låser fast människor (till skillnad från nuvarande politik, som gör hyreslägenheter till bostadsrätter). Främst är det socialteoretikern David Harveys nät som vittjas, med referenser till hans ”spatiala lösningar”.

I Richard Floridas världsbild har politiken redan abdikerat. Politikerna kan bara med dammvippan underlätta för de förändringar som redan har börjat mullra när gamla geografiska strukturer börjar röra på sig.

Jag vet inte om det är ett faktum eller en förenklad och ideologiserad världsbild som Florida bör kritiseras för. Hans käpphäst är att alla yrken i framtiden kommer att kräva arbetarnas kreativitet, vilket är ett välkommet paradigmskifte, men det är också med obehag som man ser Richard Floridas värld framför sig – en plats för de smarta, friska och snygga.

Mer läsning

Annons