Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles kod är C04:42 – koden till bokmässan

/
  • På mässan. Per Agne Erkelius, aktuell med ”Hotell Galicja”, dyker upp i Gävles monter.

Sveriges största kulturmässa, Bok och bibliotek i Göteborg, fyller 25 i år! Gävle kommun –Kultur & Fritid –gästar sedvanligt mässan tillsammans med Region Gävleborg.

Annons

Jubileumsåret till ära har man satt ihop ett extra tjockt program under devisen ”Kulturell allemansrätt”, med ständig aktivitet i den egna montern: ett framträdande i halvtimmen i fyra dagar!

Det skrivna ordet står i centrum. Inte så konstigt med tanke på att vi har en rad bokaktuella författare från regionen i höst. Och de kommer att vara där allihop.

Sandviken-gänget med Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg, Carolina Thorell och Bernt-Olov Andersson förstås. Gävlebaserade Hans Carstensen, Anders Sundin, Ulf Ivar Nilsson, Marie Björk och Lasse Ekstrand.

Extra roligt är att också utflyttade gästrikar gästar montern, som exempelvis Per Agne Erkelius, vars roman ”Hotell Galicja”blivit kritikerrosad som få i höst. Gävlefödda poetryslam-mästaren Oskar Hanska bor numera i Göteborg och har således nära till mässan.

Thomas Tidholm är aktuell med ”Ödemarkerna”, en samling nanoromaner med bilder av Karin Mamma Andersson, och Antikrundans Peter Pluntsky har skrivit ”Tunga varumärken”, en bok där både Läkerol och Gevalia har framskjuten plats. Båda herrarna kan man lyssna till i Gävles gröna monter.

Meyers förlag är där, liksom nystartade Myling media som i samband med bokmässan släpper sin första publikation –skräckseriealbumet ”Silhuetter”. Litterära sällskap är det också gott om: Stig Dagerman, Carl Emil Englund, Joe Hill.

Att läsa namn staplade på varandra är inte så roligt, men bra är då att hålla i minnet vilken fröjd det är för Gävles kulturliv att det finns så många namn att rabbla. Och ändå var vi inte i närheten av att bli kulturhuvudstad 2014. Kandidaturen till den titeln är för övrigt tema för årets bokmässeväska från Gävle, med Jan Berglin som håller i pennan.

Kultur & fritids Anna-Karin Ferm och kulturjournalisten Mikael Strömberg är de som samtalar med författare och förläggare i parti och minut. Missa inte det om du är i Göteborg när landets mest intellektuella 25-åring firar födelsedag. C04:42 är koden att lägga på minnet – så hamnar du i rätt monter. 

Mer läsning

Annons