Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellsing rimmar på oboe

/

Annons

Hör upp och läs! Meningen borde följas av en trumpetfanfar. Nya bilderboken ”Drillar och draköron” är så mycket ljuv musik. Den innehåller musikfakta – på rim av Lennart Hellsing. Han diktar om hur de klassiska instrumenten låter. Kontrabasens björnbrum. Oboen som får en kobra att dansa i Samarkand. Och Kusin Vitamin slår tamburin!

Det är pedagogiska pekpinnar, men sådana det slår ut blommor på. Bokens medföljande cd med klassikerklassiker borde få bli en visa i varje barnkammare. Ett Mozartstycke illustrerar fiolen, Sibelius står för horn och trumpet, klarinetten hörs klicka och drilla i Hugo Alféns ”Midsommarvaka”.

Göteborgs Symfoniker spelar, bokens teckningar har gjorts av Ane Gustavsson som själv är både illustratör och altviolinist.

Lennart Hellsings rim är väl inte på topp hela tiden. Jag undrar hur sexåringarna förväntas uppfatta hans besynnerliga utfall mot LO (apropå en gratisspelande restaurangmusikant). Men det är ändå en jättefin idé att närma sig musiken så här. Och jösses, Hellsing debuterade på 1940-talet, har med marginal passerat 90, författar fortfarande:

”Pukornas dunder, och tubornas dån, lockar fram draken långt bort ifrån!

Sånt vill de höra, det är marsipan, för ett drakeöra!”

Man anar en oro bakom ”Drillar och draköron”; att nya generationer ska växa upp utan att ha sett en tuba på riktigt eller hört symfoniker annat än i Hollywoodfilmer. Orkestrarna larmar om blåsarbrist. Och kulturskolorna bjuder in till prova-på-dagar – för att locka åtminstone någon elev att spela valthorn istället för gitarr.

Men jag tror på Hellsings och Gustavssons metod också.

Kanske någon av de unga läsarna växer upp och skriver symfonier för fagott och beatbox.

Mer läsning

Annons