Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos hundraåringen

/
  • Här hamnade han. För de 48 kronor biljetten kostade kom Allan Karlsson till hållplatsen vid Byringe  station.
  • Allan? En silhuett på vårdcentralen i Malmköping beskriver hur karaktären Allan Karlsson smiter ut genom fönstret och rymmer från sitt eget 100-årskalas.
  • Malmköping. Bokens huvudperson Allan Karlsson tar sig till busstationen i samhället där han – med en nyss överkommen resväska – köper en biljett.
  • stationerade. Kristina och Rolf Karlsson köpte 1977 det hus som varit Byringe station.

Jonas Jonassons debutroman, om Allan Karlsson som rymmer från sitt eget 100-årskalas, blev en dundersuccé. Nästa år ska den bli film. Vi åkte till sörmländska Malmköping där historien tar sin början.

Annons

Många är de svenskar som skrattat åt vändningarna i Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Romanen handlar om 100-åringen Allan Karlsson som flyr både äldreboendet och sin egen födelsedag för att ge sig ut på äventyr. Hans resa börjar i Malmköping, norr om Flen. En väsentlig plats för handlingen är även Byringe station, som ligger två mil därifrån.

Framgångarna för boken, som nu också blir film i regi av Felix Herngren, har väckt läsarnas intresse för platserna.

– Det är många som vill veta var den där stationen ligger, säger Leif ”Buss-Leffe” Andersson som driver taxistationen i Malmköping.

Han tipsar också om den siluettfigur som sedan ett par veckor satts upp utanför ett fönster på vårdcentralen. Siluetten visar Allan Karlsson när han en eftermiddag i maj 2005 smiter ut, från syster Alice och kommunalrådets uppvaktning.

– Det är jag som är syster Alice, säger sjuksköterskan Rolf Olsson, som kliver ut från vårdcentralen.

Han skojar, har inte ens läst boken än, men tycker att siluetten och uppmärksamheten är rolig.

– Jag har faktiskt erbjudit mig att spela rollen i filmen, men jag tror de vill ha en kvinnlig Alice, säger Rolf Olsson.

Vid bussterminalen, där Allan Karlsson tar bussen i boken, är det tomt. Buss 202, som den heter i romanen, mot Strängnäs har redan åkt. Vi följer efter, förbi Hosjö station, kohagar och Björndammen mot Byringe station. Det var bara till Byringe som Allan Karlssons biljett för 48 kronor räckte.

Han klev av och gick grusvägen ett hundratal meter till stationsbyggnaden. I verkligheten är stationen inte så över-given som i boken. Här bor familjen Karlsson sedan 1977.

Kristina och Rolf Karlsson hade inte en aning om att deras hem figurerar i romanen, vars försäljning nu närmar sig en miljon. Det var en av deras döttrar som berättade nyheten. Nu har paret en ljudbok som de lyssnar på för andra gången. Efter att ha förstått vilket hus de bor i har paret letat fram skylten ”Byringe” som legat gömd i ett uthus och spikat upp den på ena gaveln.

– Du är nog den tusende som kommer och tittar! Framför allt på helgerna är det många som glider förbi. När de överraskas av att det bor folk här blir de lite generade och åker igen, säger Rolf Karlsson och konstaterar att andra besökare ber att få titta.

– En besökare gick runt till baksidan och konstaterade snabbt att det som står i boken inte stämmer. Fönstren är ju inte igenspikade med ohyvlade bräder.

Det omtalade stationshuset byggdes 1895 och användes fram till 1968. På den tiden gick spåret bara några meter från huset.

I 14 år fick familjen Karlsson stå ut med att tågen mellan Eskilstuna och Stockholm dundrade förbi. 1994 passerade det sista tåget. Och nu har nedmonteringen påbörjats. Elledningarna är borta liksom växlarna.

Bara några upprivna syllar som doftar kreosot och betongplattan som växlarna vilade på ligger kvar på tomten.

– Snart ska rälsen också rivas upp, så ska det bli film får de snabba sig på. Annars får de filma de scenerna någon annanstans, säger Rolf Karlsson.

Filminspelningen av ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” ska börja i augusti nästa år. Det är Robert Gustafsson som ska spela huvudrollen som Allan Karlsson.

– Vi hade en annan favorit, Per Oscarsson. Han skulle ju inte ens behöva klä ut sig, men tyvärr går ju inte det, säger Rolf Karlsson.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons