Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sann entreprenörsanda

/

Annons

Egentligen skulle ”Stolt” bedömas på tidningarnas ekonomisidor. Den är ett skolexempel på entreprenörskap. En elegant kaffebordsbok, innehållande intervjuer med kulturkända Gävleborgare. Den perfekta presenten, användbar inredningsdetalj (tokflott omslag med storskrattande Lassgård på), ett potentiellt måste för både alla länsbor, alla länsbor i förskingringen samt alla bekanta som de vill skryta för.

Alltså ”Stolt”. Ett projekt med goda förutsättningar, därmed inte sagt att det varit enkelt att genomföra. Utöver det kreativa jobbet har bokens upphovspersoner – frilansjournalisten Marie Björk och fotografen Gabriel Liljevall i Gävle – ägnat sig åt att ragga pengar för att kunna genomföra sin dröm. Folkteatern, Gävle kommun, Hofors kommun, Ovanåkers kommun, Sandvikens Folkbibliotek och Region Gävleborg finns bland sponsorerna.

En rolig gimmick i bokens påkostade utförande är ett löst kartblad med kändisarnas favoritplatser i länet inprickade. Eftersom GPS-generationen förmodligen fattar noll av den geografiska bilden anges även koordinater.

Men inte enbart produktionen talar om entreprenörsanda, den ekar också i texterna. Skulptören Therese Parner från Gävle blir citerad med orden ”man måste vara en entreprenör även som konstnär”. Komikern Christer Johansson från Alfta får berätta om affärsframgångarna med ”Småstadsliv” .

Doldisen Alexander ”DJ Alx” Norberg, Gävle, har gjort karriär från ingenstans, slitit som ett djur och blivit sin egen lyckas smed. Och för Lill-Babs har det aldrig varit något konstigt med att flytta dit där jobben finns, konstaterar Marie Björk. ”Det är väldigt kreativt att vara entreprenör”, tycker artisten Linda Netsman från Freluga.

Tjugo Gävleborgare verksamma inom musik, teater, konst och litteratur, porträtteras i ”Stolt”. Personligen känner jag mig främmande inför urvalet. Några har jag aldrig hört talas om, och skådespelaren Marie Richardson från Ljusdal ville kanske helt enkelt inte ställa upp, eller?

Intervjuerna vittnar om stålviljan som krävs, arbete dygnet runt och stora uppoffringar. Vilket ju egentligen är mycket sorgligt. Men tillropet från författaren är glatt. ”Man kan nå långt bara man vågar satsa och tro på sig själv”.

”Stolt” sägs ha som uttalat syfte att motverka jantelagen. Det brukar heta att vi lyder under den i Gävle, att vi sätter gnällstopp för alla roliga nya idéer. Det är ett påstående som kommit att upprepas ofta och lättsinnigt. Utan att man kanske tänker på att det har sitt enda ursprung i näringslivspropaganda.

Den borgerliga regeringens kulturpolitik går ut på att kulturutövare ska ta sig i kragen, starta företag och lansera sig själva. Björk och Liljevall får vara beredda på en bamsekram från vår moderata kulturminister. Hon kommer att bli stolt.

Mer läsning

Annons