Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isande

Språkflätningen försvann tydligen inte med att rimmen föll ut ur poesin, som man skulle kunna tro. Åtminstone här i Fredrik Nybergs nya diktsamling återkommer den i en lite mer subtil form. Det blir uppenbart efter ett tag.

Annons

Dikterna i ”Nio, nine, neun, neuf” ger först ett lite virrigt intryck. Fraserna är distinkta i sig själva, slagkraftiga vare sig det rör sig om bilder eller påståenden eller uppmaningar. Men de monteras ofta ihop utan att ha någon uppenbar relation till varandra.
Ganska snart blir i alla fall ett mönster tydligt. Nyberg är lite förtjust i att låta meningar från en dikt upprepas och därför följa med in i nästa. Textmassan transformerar sig organiskt, det är lite som en kör som sjunger kanon. Tidigare rader skjuts in som kilar i texten och förändrar/förändras av kontexten där de hamnar.
En lyriskt modernistisk slutrad som: ”Allt ska förändras i grunden / för oss / En bil har kört in i sommaren / och vänt” får flytta in i nästa dikt med en språkmaterialistisk öppning som ”Rad ett är ved”.
Positionen är annars ofta den ensammes, den som går omkring på stan och funderar, eller den som sitter hemma och gör det. Minns. Reflekterar utan att för den skull komma fram till så mycket. Och drabbas på avstånd av världshändelser. ”Irak skär hela tiden rakt in i mig” heter det till exempel. Och även Sudan skär rakt in, Israels mur, Slobodans död.
Den ensammes är också positionen i avdelningen ”Nio tunnlar”, den starkaste delen i samlingen. Den är byggd efter mottot ”Människan är människans varg”, den mening med vilken filosofen Thomas Hobbes beskrev människans hopplösa natur om den släpps iväg otyglad och obunden av sociala kontrakt.
Här formar de intensivt lyskraftiga fraserna efterhand en tydlig berättelse, om en man som i ledan i ett sommarvarmt bostadsområde blir allt mer farlig. Förföljer. Tränger sig på. Språkmaterialisten Nyberg hittar en tydlig avsändare och en tydlig adress. Resultatet blir en isande dramatisk förtätning.

Mer läsning

Annons