Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappsböcker enligt Ekenberg

/
  • Christoffer Carlsson”Den enögda kaninen”(Piratförlaget)Årets mest underhållande läsning var ”Den enögda kaninen”. En country noir-roman med ”Twin peaks”-vibbar som man måste stålsätta sig för att inte sluka på en kväll, likt en chipspåse. Snygg spänning som växer från gapet som har uppstått mellan stad och land.
  • Jonathan Franzen”Frihet”(Brombergs)För att hänga med i litteraturen 2011, och kulturen i stort, är Jonathan Franzen ett måste. Hans roman om en amerikansk familjs fall under Bush-regimen summerar det senaste decenniet i fiktionens form. Franzen visar att ryktet om den stora romanens död är överdrivet.
  • Per I Gedin”Jag Carl Larsson”(Bonniers)Årets bok för konstintresserade är Per I Gedins monumentala biografi över Carl Larsson. Biografin ger oss verkligheten bakom de idylliska vykortsmotiven från Sundborn. Och förutom helfigursporträttet av Carl Larsson ger författaren också en inblick i kulturkretsarna kring konstnären med Strindberg i spetsen.
  • Jenny Diski”Till den skrivande kvinnans försvar”(Alfabeta)Marie De Gournay var lika besatt av essäisten Montaigne som tonårsflickor är tokiga i poppojken Justin Bieber. Hon föraktades av sin samtid, och Jenny Diski vill med sin roman upprätta hennes rykte. Resultatet är en stark berättelse om den skrivande kvinnans villkor – även i vår tid.
  • Anneli Jordahl”Augustenbad en sommar”(Norstedts)En fantastisk miljöskildring av en kurort bjuder Anneli Jordahl på när hon plågar en stackars alkoholiserad poet i Augustenbad. Poeten lider av kalla bad och abstinens – men läsaren njuter av det klassamhälle i miniatyr som författaren skildrar. När romanen tar slut saknar man livet i Augustenbad.
  • Jens Liljestrand”Adonis”(Ordfront)Det har varit mycket män och manligt krisande i svensk litteratur det gångna året. Men Jens Liljestrand är bättre än vad den debatten är. Hans roman om en manskör som återförenas är en djupdykning i testosteron som visar att Jens Liljestrand inte bara är läsvärd som kritiker utan också som skönlitterär författare.
  • Mara Lee”Salome”(Bonniers)Berättelsen om Salome, som krävde Johannes döparens huvud på ett fat, flyttas till svenskt 1980-tal. Biblisk myt korresponderar snyggt med tonårsverklighet. Mara Lee tar med ”Salome” plats bland de mer spännande rösterna inom den svenska romankonsten.
  • Fredrik Lindström”När börjar det riktiga livet”(Bonniers)Medelklassens häcklare nummer ett är i högform. Fredrik Lindströms korta stycken om hantverkare från Polen, home­staging och soffshopping inbjuder till högläsning och många fnissattacker. Men det finns också ett allvar och en ton som i de bästa stunderna påminner om Hjalmar Söderberg.
  • Richard Yates”Cold Spring Harbor”(Norstedts)Inte lika bra som ”Revolutionary road”, men även en mindre bok i författarskapet är läsvärd när det den amerikanska mästaren Richard Yates som håller i pennan. Här tecknar han bilden av en familj i en turistort där den amerikanska drömmen smälter inför läsarens ögon. Romanen innehåller en av hans mest minnesvärda karaktärer: den på tomgång pladdrande Gloria Drake.
  • Lionel Shriver”Priset man betalar”(Ordfront)Hur mycket får ett liv kosta? Den frågan ställer sig Lionel Shriver i sin rasande roman om en cancersjuk kvinna och de ekonomiska realiteterna bakom livet i västvärlden. En tung roman, men viktig och därför värd att ta upp även om deppigheten hänger över den som ett mörkt moln.

Kulturredaktionens flitigaste recensent tipsar.

Annons

Mer läsning

Annons