Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man fatta Vällingby?

/
  • Visionen om ett folkhem i miniatyr. I ”ABC-staden” skildrar Måns Wadensjö satellitstadens framväxt.
  • PEDANTISK. Måns Wadensjö är en nitisk ciceron till Vällingby och idén om ABC-staden.

Måns Wadensjö har skrivit en skapelseberättelse. En ung, alienerad man flyttar till Vällingby och försöker att slå rot i asbest, cement och aluminium.

Annons

Han försöker förstå sin roll i världen genom att förstå den värld som omger honom: ABC-staden, folkhemsutopin om den välplanerade nystarten som snabbt solkades.

ABC står för arbete, bostad och centrum, en stadsplaneringens heliga treenighet där invånarna kan leva hela sina liv i satellitstaden utan att någonsin lämna den.

Berättarjaget växlar mellan detaljer ur sitt torftiga liv och en pedantisk redogörelse för Vällingbys framväxt. Som en satellitstadsnörd staplar han fakta om arkitekten Sven Markelius vision om ett Sverige i miniatyr där trångboddhet, klassklyftor, smuts och misär har byggts bort; som läsare känns det som att åka på en guidad busstur genom Vällingby med en övernitisk ciceron. Han mytologiserar sin lilla plats på jorden samtidigt som han vrider och vänder på den i ett trist, sakligt ljus.

Han lever ett ganska socialt isolerat liv med arbete på nummerupplysningen. I Wadensjös debut ”Förlossningen” skildrar han en förlossningsavdelning som arbetsplats, och detta är ännu ett arbetsplatsreportage från den samtida, postindustriella arbetsmarknaden.

Om Vällingbys idé är romanens fokus, pyser en berättelse om den urbana ungdomens levnadsvillkor under 2000-talet ut genom sprickorna i perfektionen. Tillsammans med Viktor Johanssons ”Wrestlarna” kan ”ABC-staden” läsas som en statusuppdatering från det unga Sverige.

Hybris fick hjärnan bakom Vällingby att tro att mänsklighetens mörker kunde byggas bort, bara det fanns en möjlighet att göra allting rätt från början. Men ångesten försvann inte. Kanhända framträdde den extra tydligt mot de vita väggarnas projektionsyta. Alla som har spelat datorspelet ”Sim city” vet att förr eller senare stiger skräcködlan upp ur havet och ödelägger även den mest perfekta stadsplanering.

2011 glimmar istället drömmen om innerstadsdiamanten starkare än någonsin.

”ABC-staden” är en lillgammal elegi över moderniteten, författad av en begåvad ung författare med en, av allt att döma, framgångsrik framtid i de litterära salongerna. Men hans berättelse om Vällingbys framväxt är lite för uttänkt, renskrubbad, tillsluten – precis som satellitstaden.

Mer läsning

Annons