Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlekens mysterium

/

Annons

Va, inga oförklarliga dödsfall, inga försvunna personer!
Alexander McCall Smith överraskar. Hans senaste roman handlar mest om kärlekens mysterium.
Men man blir inte alls besviken. Det är ju författarens trivsamma vardagsbetraktelser som är huvudsaken. Och de förnöjer, exakt som vanligt.
McCall Smith har gjort succé med serien om Damernas detektivbyrå i Botswana och den efterföljande serien om Isabel Dalhousie – en nyfiken skotsk filosof med amatördeckarinstinkter.
I ”Rätt inställning till regn”, tredje boken om Isabel, är frågan dock om hon äntligen ska våga visa sina innersta känslor för fagottisten Jamie. Han är fjorton år yngre, bara det. Och han har generande nog varit ihop med Isabels egen systerdotter.
Diskussionen kretsar kring hur man bedömer andra människor och med vilken rätt man dömer dem. Men måste man vara så jädrans förståndig och genomtänkt jämt? Vissa situationer kräver ju faktiskt spontanitet, inser Isabel. Som till exempel romantiska situationer... 

Det känns onekligen
som om Alexander McCall Smith regelbundet levererar ungefär samma behagliga bagatell i olika presentpapper. Som en avancerad romanmaskin programmerad för levnadskonstbalsam för själen.
Å andra sidan finns ingen annan som gestaltar moraliska problem lika förtjusande lätt och underhållande.
Man får en omgång massage i etik. Faktiskt något ganska exklusivt i dagens samhälle

Annons