Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klingar aldrig fel eller falskt

/

Annons

Vi lever oundvikligen under ögonblickets tyranneri. Vår uppfattning om det som skall ske och det som redan har inträffat står oundvikligen i relation till det vi upplever just nu. Så blir också våra försök att förstå det historiska materialet färgade av vår ovilja att förstå vår egen placering i tiden.

Är det då omöjligt att förstå?

Nej, alls inte, men vi måste göra oss fria ifrån föreställningen att vi fullt ut kan se med den blick som utgjorde ögonblicket för de människor som vi vill förstå eller skildra.

Det är uppenbart att Oline Stig har ägnat mycket tid åt att fundera över just den problematiken, en problematik som oundvikligen också är förknippad med begrepp som skuld och skam. Nu när vi ser hela bilden kan vi då döma dem som enbart fick se ett fragment, ett förbiilande ögonblick. Både och, skulle jag vilja säga. I Oline Stigs debutroman ”Jupiters öga” stiger vi rakt ner i ett etiskt inferno, som samtidigt är en upptäcksresa inom det egna jaget.

Stig har tidigare publicerat dramatik och tre novellsamlingar, och det märks på hennes språk och förmåga att ladda texten med underbetydelser att hon är van vid att låta språket glida fram, närapå som andetag. Ramberättelsen är enkel, själva urscenen där allt tätnar och till slut brister, behandlar Tysklands ockupation av Norge – ett ämne som uppenbart fortfarande är problematiskt, och just frågan om hur vi kan döma andra människors beslut utan att äga tillträde till deras ögonblick blir allt mer central för handlingen, allt i takt med att vi själva ställs inför frågan: Skulle jag? Skulle du?

Huvudpersonerna Aksel och Clara lever bohemliv i utkanten av Oslo under 20 och 30 talet. Stig skildrar väl tidens tempo och speciella problem, som upptäckten av att en nära vän är homosexuell, likaså problematiken med barn födda utom äktenskapet. Aksel och Clara framstår i början som idealister, hedersvärda personer som i takt med att verkligheten bryter in blir allt mer mänskliga och fyllda av sina egna tillkortakommanden.

Namnet på romanen, ”Jupiters öga” är också namnet på den privata publikation som Aksel med ojämna mellanrum författar och som allt som oftast blixtbelyser den ohållbara livssituation som personerna lever under.

Oline Stig har skrivit en angelägen och stark roman som lika mycket försöker förstå det som inträffat som ge oss en påminnelse om vår egen otillräcklighet som samtidsvittnen. Stig har en kortfattad, njutbar och poetisk diktion som aldrig klingar fel eller falskt.

Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons