Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komplex spänning

/

Kathie ligger helt sönderslagen på sjukhuset. Hon vägrar anmäla misshandlaren. Dianne blir mördad i ett parkeringsgarage.

Annons

En tredje kvinna i boken är 17-åriga Chanda som sparkar sin svägerska blodig.

Men vilka som är gärningspersoner och vilka som är offer är sällan lika kristallklart som man önskar.

Chanda till exempel. Höggravid och nyligen ingift i en patriarkal familj; ”lyd – eller vi skickar dig till Pakistan för att lära islams regler”.

Lojaliteten gentemot familjen eller respekten för lagen. Auktoriteter ställs emot varandra på flera sätt i Lesley Hortons nya kriminalroman. Här finns också en ung polisaspirant som ljuger för sin chef, av rädsla för sin far.

Liksom i Hortons tre tidigare böcker på svenska följer vi kommissarie John Handford och hans assistent Khalid Ali som utreder mordfall i Bradford, en engelsk stad med 22 procent invånare av icke-brittiskt ursprung, majoriteten pakistanska.

Motsättningar mellan olika grupper och starka klasskillnader präglar det samhälle hon beskriver med ett kollektivt grepp. Men författaren tassar inte omkring livrädd för att trampa någon part på tårna. Lesley Horton är både modig, medveten och insatt. ”Det onda hjärtat” är precis lika spännande och komplex som debuten ”En härva av skuld”.

Mer läsning

Annons