Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att uppfinna en deckargenre

/

Lite ”dirty crime”, ”elegant crime” eller ”wine crime” i hängmattan i sommar? Sju av tio böcker på Svensk bokhandels topplista är deckare, och för att skilja sig från mängden mutar allt fler författare in sin egen genre.

Annons

Men enligt Svenska Deckar-akademin är de nya deckarromanerna bara ett påhitt.

Det börjar bli trångt i bibliotekens deckarhyllor. Numera slåss traditionella författare med programledare, jurister och journalister om läsarnas gunst. På bokomslagen lockar förlagen med underkategorier som ”dirty crime”, ”elegant crime” och ”Stockholm noir”. I juni i år berikades floran med ytterligare en genre: ”wine crime”.

– Man måste sticka ut på något sätt. Benämningen deckare är så bred, säger Stefan Ingvarsson, PR-ansvarig på bokförlaget Norstedts.

Men föreningen Svenska Deckarakademin ger inte mycket för de nya genreindelningarna.

– Det är helt och hållet ett förlagsjippo. Förlagen försöker inbilla folk att det kommer nya sorters deckarromaner. Så är det inte, konstaterar K Arne Blom, ordförande i Svenska Deckarakademin.

Enligt deckarakademin finns det ett tiotal etablerade underkategorier. Den traditionella pusseldeckaren sätter gåtan i centrum medan polisromanen kretsar kring polisens undersök-ande arbete. Därtill kommer rysaren, rättegångsdeckaren och den psykologiska kriminalromanen. Än har K Arne Blom inte läst någon bok som ger listan anledning att utvidgas.

– Det har inte kommit något hållbart som går utanför de här kategorierna på 70-80 år, säger han.

När författaren Denise Rudberg härom året övergick från att skriva så kallad chick lit till deckare valde hon att kalla sin nya genre ”elegant crime”. Genren beskrivs av förlaget som ”kriminalhistorier i överklassmiljö, med tjusiga middagar, designkläder och lätt uttråkade hemmafruar på vift i Djursholm”.

– Det där är nästan en exakt beskrivning av mysdeckaren, i lite andra kläder, som var populär på 20- och 30-talet. Jämför till exempel med Daphne du Mauriers ”Rebecca” som kom 1938, säger K Arne Blom.

Och Stefan Ingvarsson håller delvis med.

– Det finns ganska många benämningar inom anglosaxisk terminologi. ”Cozy crime” till exempel, liknar det som Denise Rudberg skriver, men karakteriseras av att den inte innehåller sex. Eftersom Denise böcker innehåller sex tyckte hon att hon behövde en egen genre.

Erika Walukiewicz

Mer läsning

Annons