Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läcker bris från Rivieran

/
  • FOTOGRAFISK. Tanja Langer skriver på ett sätt som knyter an till hennes bakgrund som fotograf.

Den tyska debutanten Tanja Langers ”Cap Esterel”, sent omsider översatt till svenska, lyckas samtidigt vara forcerad och saktmodigt registrerande. Langers stil kan liknas vid polaroidbilder uppsatta på en vägg, enskilda pusselbitar som tillsammans berättar en historia, om än med många luckor för läsaren själv att fylla i.

Annons

Romanen följer tre personer, främst den unga arkitekten Michel som semestrar på Rivieran, men också den forna kärleken Elisabeth samt Helene, på semester med sina två söner.

Vi förstår att Michel har varit på semesterorten tidigare, men vad som har hänt är oklart, förutom att vi anar de mörka molnen på det förflutnas horisont.

Just vad som hände då är romanens vibrerande spänningslina, och genom Tanja Langers berättarteknik, där rösterna kastas in huller om buller, utan ledtråd till vem som har ordet, får läsaren balansera fram mot mysteriets upplösning.

Tanja Langer är även fotograf, och hon har fotografens registrerande blick, känslan för ögonblicket här och nu.

Men hon stannar inte vid seendets dimension; texten har en taktil kvalitet, med känslan av Rivierans bris och doften av hav. Jag associerar till en av årets svenska debutanter: Therese Bohman.

”För sådan var jag, kära väninna”, skriver en av romanens berättare, ”det skulle jag kunna skriva, ett eftertänksamt barn, alltid lite långsam, alltid sysselsatt med att ta in världens mångfald, färgerna och formerna, lukterna och ljuden.”

”Cap Esterel” är en läcker upplevelse, men tyvärr gör Tanja Langer det lite för svårt för sina läsare och det raffinerade berättandet upplevs som rörigt.

Med reservation för den bristen, är ”Cap Esterel” uppfriskande läsning, som lagras i hjärnan i ett annat fack än romaner vanligtvis arkiveras. Istället tar den plats bland filmerna och bildkonsten – korta, skarpa, atmosfärfyllda bilder och scener som projiceras mot en inre filmduk.n

Mer läsning

Annons