Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär dig om lycka

/

Annons

En sol bländar på omslaget till Eva Ribichs sjätte diktsamling, solljus för frusna läsare. Det är sommar och semester där i boken, hav, smultron och småkakor med pärlsocker. Om vi låter en svensk drömma om lyckan, så är den så här solig.

Lägg sen till ett kärlekspar som vaknar och går ned till vattnet, så är bilden komplett.

Sida efter sida med lycka, och sen då? Så kan det ju inte fortsätta i evighet. Eva Ribich låter ett obevekligt slut ligga nästan osynligt bakom lyckoscenerna. Hon ställer bara en gång frågan:

–Vilken dag är den sista?

Här ska jag inte avslöja fortsättningen, men bara att ställa frågan är mer än vad många kärleksdikter brukar bjuda på. Som tidigare tar Eva Ribich en schablon, en sliten idé, och laddar om den. Det gjorde hon i boken ”Du är den ende mitt hjärta har velat” (2000). Som hjärtat har velat ha, eller har hjärtat velat fram och tillbaka?

Diktsamlingens titel ”Vi vaknar” är lika mångtydig. Paret vaknar bakom rullgardinen på första sidan, men när skall de vakna ur sin drömtillvaro?

Titelorden kan ju hota med att även lyckans skyddande rullgardin ska fara upp och visa ett hårdare ljus.

Det brukar stå ”dikter” på omslaget till en poesisamling. Här står det bara ”dikt”. Boken består av en enda dikt, luftigt utspridd på etthundra sidor som man läser i ett nafs och på jakt efter komplikationen. För även livslång kärlek har ett slut, och med bara två i pakten, inga barn, inget jobb, bara närhet, så måste ju världen in så småningom. Någon måste lämna först. ”Måsarna cirklar / i cirklar / i cirklar” och Vattnet glittrar / för mycket / Vi kisar”.

Det kunde vara enkla naturbilder och vanliga situationer, men det som gör intryck är orden för mycket. Och måsarna som kan flyga fritt, de rör sig ändå instängda i sina cirklar. De två älskande är tätt intill varann, nära eller med ett annat ord: dikt.

”Vi vaknar” är ett liten magisk bok om närhet och dikt intill: lyckans flyktighet. En lärodikt för vår tid. Ett tips till dig och mig.

Anne Brügge

Mer läsning

Annons