Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs Le Clézio här!

/

Årets Nobelpristagare Le Clézio kommer till Älvkarleby i dag och det är stort för kommunen och för hela regionen.

Annons

För honom själv är detta nog mer naturligt. Han är ständigt på väg ut ur det som vi européer självklart betraktar som centrum och på väg mot olika ”periferier”. I EU-sammanhanget är också Sverige där uppe i norr en utkant, ett ytterområde.

Men för Le Clézio är inte Sverige så främmande. Han har varit här flera gånger. I ungdomen läste han Stig Dagerman och blev starkt påverkad av honom. Nu får han se den trakt som formade den här svenske författaren vars verk alltjämt spelar en betydelsefull roll i Frankrike.

Kan man läsa Jean-Marie Gustave Le Clézio?

Absolut. Följ rådet från Horace Engdahl, Akademiens ständige sekreterare, och börja från slutet! Två böcker finns på de svenska bokhandelsdiskarna i dag och båda är högst fascinerande, poetiska och lättillgängliga.

Den som vill lära känna författaren, se vilken värld som format honom och förstå vilka erfarenheter som drivit honom världen runt kan med fördel läsa romanen ”Allt är vind”. Den berättar om en ung mans uppväxt i Nice, en uppväxt i skuggan av Algerietkriget. Parallellt får man i boken följa en förfader till bokens Jean och hans väg i denna sena 1700-talet genom strider och mödor vilket allt leder till att han utvandrar ur Frankrike.

”Raga” som kom ut alldeles nyligen är en berättelse om ögruppen Vanuatu i Stilla havet. En fascinerande resa genom en ”osynlig kontinent” där författaren binder ihop kalla fakta om befolkningsminskning, dryckenskap och aidshotet med ögruppens historia (den handlar om kolonisationen) och dess ursprungliga kultur med myter och sagor och sånger.

Varsågod, här är några citat.

Mer läsning

Annons