Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottas vykort i litterärt experiment

/
  • Ur följetongen. På nätförlaget Autor Eter ger Lotta Lotass ut tre texter, avsnitt för avsnitt. Den första heter ”Redwood” och är inspirerad av hennes vykortssamling. Foto: Ur Lotta Lotass vykortssamling

Månad för månad växer ett litterärt experiment fram på nätet. Författaren Lotta Lotass är först ut att pröva sina vingar i nätprojektet Autor Eter.

Annons

Hon skriver om Redwood-träden i USA – om världens största träd och de män som ägnade sina arbetsliv åt att hugga ned dem. Texterna läggs intill bilder från förra seklets början, ofta minutiöst handkolorerade avbildningar av stolta arbetare som just fällt skogens största byte.

”Redwood” är den första litterära texten som Lotta Lotass skriver för Autor Eter, med utgångspunkt i hennes egen stora vykortssamling från USA. Under 2009 följer sedan ytterligare två avsnitt, ”Hemvist” och ”Kraftverk” som baseras på hennes vykort från amerikanska mentalsjukhus respektive kraftverk.

– Vi har haft väldig tur som har fått det här unika projektet av Lotta, med det tredelade verket som publiceras successivt. Man kan säga att det är en sorts nätburen form av en följetongsroman, säger Gunnar D Hansson, ansvarig utgivare för Autor Eter.

Autor Eter drivs av den ideella föreningen Autor som är löst kopplad till utbildningen Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Av och till ger föreningen ut skrifter av författare som Staffan Söderblom, Marie Silkeberg och Lotta Lotass, som alla är eller har varit knutna till Litterär gestaltning. Autor Eter invigdes i december med de första kapitlen i ”Redwood”, där läsaren sedan enkelt kan klicka sig fram.

– Det är en ny, icke märkvärdig publiceringsform. Det är ingen uppvisning i nätmöjligheter, inte dårarnas nätparadis. På något sätt är det en gammaldags publicering, men i en alldeles ny dimension, säger Gunnar D Hansson.

Kommer det fler projekt på Autor Eter?

– Det kommer något nytt som vi inte vill avslöja än i vår. Om man dagligen umgås med unga blivande författare är de inte helt oinformerade om vad som händer på nätet. Det här är en väldigt spännande blandform.

Gunnar D Hansson ser Lotta Lotass projekt som ett centralt verk i hennes författarskap. Men han är inte säker på att det någonsin kommer att publiceras i traditionell tryckt form.

– Det vet vi inte än. Vi uppfattar ju det här som likvärdigt.

 

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons