Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk bumerang från Neapel

/

Grate förlag har en sparsmakad utgivning, och över hela utgivningen finns en gemensam ton, inte bara i formgivningen med danska band och utsökta svartvita foton utan även i själva texten.

Annons

Förlaget ger bland annat ut Dagerman-pristagaren Le Clézio.

Erri De Lucas ”Montedidio” har fått namn efter de fattiga kvarter i Neapel där romanen utspelar sig. På ett tak tränar en namnlös pojke i gränslandet mellan barndom och vuxenliv på att kasta bumerang. Bebyggelsen är alltför tät, så hans övningar kan aldrig fullbordas och slutar med bumerangen alltjämt kvar i handen. Han är snickarlärling, livet som ligger framför honom har hårda kanter men ändå ett slags ljus. På taket inleder han en trevande relation med den mognare flickan Maria, på arbetet talar han med skomakaren Rafaniello vars puckelrygg lär innehålla vingar som han en dag ska veckla ut och flyga till Jerusalem med.

Realismen tvinnar sig med de magiska partierna i Erri De Lucas lilla berättelse, som med pojkens ord skriver ner dessa ögonblick ur livet på en överbliven pappersrulle. Berättelsen varar så länge utrymmet på pappersrullen räcker till.

Stilen är enkel men har en kärv poetisk klang, om än för mogen för att vara författad av en outbildad pojke. ”Montedidio” är en stämningsfull roman som trots förtjänster påminner om pojkens ofullbordade bumerangkastande. En lovande, evinnerlig upptakt som aldrig slungas mot himlen.

Mer läsning

Annons