Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma Mu i maten

Mamma Mu är faktiskt en väldigt internationell ko. Hon finns bland annat på persiska, estniska, nordkurdiska, arameiska och koreanska. Och på en hel rad indiska språk. Förstås, för i Indien måste hon ju räknas som dubbelt helig.

Annons

Jujja Wieslander har skrivit och Sven Nordqvist har illustrerat de omåttligt populära böckerna om Mamma Mu och hennes kompis Kråkan.

Som den här veckan blir mums i hamburgerkedjan McDonalds Happy Meal (nej, inte så). Sammanlagt ska 900 000 barnböcker delas ut i en kampanj för att ge barn bra läsvanor. Den drivs av föreningen Läsrörelsen och McDonalds gemensamt. Nio olika boktitlar ingår och ”Mamma Mu åker rutschkana” är en av dem. Även utvald som den enda som erbjuds både på svenska och i persisk översättning.

Bok istället för plastleksak alltså. ”ABC-resan” av Elsa Beskow, ”Ludde och telefonen” av Ulf Löfgren och ”Castor syr” av Lars Klinting, är några av de övriga. Läsrörelsens barnboksprojekt startade för åtta år sedan. Totalt har nära fem miljoner böcker nått ut på det här sättet, enligt ett pressmeddelande.

Hur Mamma Mu ställer sig till att göra sällskap i hamburgermålet tillsammans med sina slaktade kokompisar omtalas inte.

Men vi gissar att hon rekommenderar vegetariskt.

Mer läsning

Annons