Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästaren Ma (1953)

Annons

Jag måste ha varit tolv år när jag första gången hörde en av den svenska litteraturens mest pregnanta formuleringar som i en enda mening fångar tillvarons flykt, ja, livet självt:

”Jag söker den fråga på vilken människolivet är ett svar”

Inte läste utan hörde. På fjälltur i Sarek med min familj, efter att tälten rests, Blå bands frystorkade mat ätits upp efter en krävande dagsmarsch, och den lilla lägerelden tänts, hade min far för vana att läsa högt. Alltid Willy Kyrklund. Gärna någon novell ur ”Hermelinens död” eller ”Den överdrivne älskaren”.

Men ofta passager ur Mästaren, alltså ur Kyrklunds utsökta lilla pastisch över den österländska vishetslitteraturen, ”Mästaren Ma” från 1953. Som inleds med den klassiska formulering som tål att läsas om och om igen:

”Jag söker den fråga på vilken människolivet är ett svar”

Aforismen kan rentav läsas som en koan, det slags olösliga gåtor som japanska zen-munkar mediterar över år efter år för att, förhoppningsvis, lyckas se genom tillvarons illusioner. Nå upplysning.

I likhet med zenmästarna vet Kyrklund att alltför mycken upphöjd vishet leder till självmedvetenhet, snart arrogans och än större fåfäng bundenhet till detta livets illusioner. Så ironin är den eventuella upplysningens främsta vapendragare. Mästarens visdomar följs genom den lilla volymen av insmickrande och fräckt jordnära kommentarer av lärjungarna Yao och Li. De tar ned Mästaren på jorden.

Mästare Ma må vara en stor – alltför stor – tänkare och en lakonismens geni, men i vardagen är han blott en människa, därtill en ovanligt vilsen, tafatt, inte sällan patetisk figur, rentav krumelur. Men det förtar inte styrkan i hans insikter. De gör honom bara mänsklig.

För mig har Kyrklund alltid varit intimt förknippad med det stilla sprakande av en lägereld mot en fond av naket kalfjäll och de outgrundliga, mediterande bergmassiven i Sarek.

Också fjällen rymmer svaret på den fråga som Mästaren söker. Men som Mästaren, Zen-nunnan och alla visa människor vet, är frågorna viktigare än svaren.

Sällan är dock svaren så överväldigande som i Sarek. Sällan så lysande formulerade som hos Willy Kyrklund. n

Mer läsning

Annons